Råd för att laga en trasig markis

Markiser har ett lite sämre rykte än vad man förtjänar. Många pekar nämligen på hållbarheten som en avgörande faktor då man avstår från att köpa markiser. En hållbarhet som har blivit betydligt bättre och som gör att många bör revidera sin syn på markiser. Köper man sådana idag så kan man - tack vare att väven görs av starkare, mer tåligt, material och där exempelvis stativ är gjorda av aluminium – räkna med en längre livslängd än vad förr var fallet.

Dock: givet är även att vi bor i Sverige och med allt vad det innebär. Skillnaden mot exempelvis Spanien, USA och södra delar av Italien och Frankrike är att vårt klimat skapar ett större slitage på utvändiga lösningar till- och på våra hus. Tak, fasader och – i det här fallet markiser – pinas och utsätts av attacker från naturen; vi har regn, vi har snö, vi har sol, vi har vind.

Därför så slits markiser, de bleks och de går sönder. Något som beroende på var de går sönder faktiskt inte behöver innebära någon katastrof då de i vissa fall går att laga. Vi tänkte visa hur du ska gå tillväga för att laga ett hål eller en större rispa i din markis och vi gör det i följande steg:

  • Undersök området. Är det ett större hål det handlar om så bör du använda dig av markisväv (i samma färg och material som den ordinarie markisen). Handlar det om en mindre reva så kan du använda dig av vanlig markistejp.
  • Rengör området: det är viktigt att du rengör markisen innan du sätter igång. Du kommer nämligen att använda lim och för att få det att fästa så krävs det att all smuts är borta. Rekommenderas är att du använder ett vattenbaserat rengöringsmedel.
  • Enklast är om du tar ned din skadade markis och lägger ut den plant mot marken (då kan du även upptäcka andra eventuella skador och du slipper dessutom oroa dig för fallrisken). Det som följder sedan är enkelt: lokalisera skadan igen, täpp till den med hjälp av tejpen eller med den större markisbiten och lim. Låt torka och testa hållbarheten genom att hälla lite vatten över. Läcker det inte så är också din markis därmed att anses som lagad.