Står du inför att välja markis?

 

Då det kommer till att välja markis så är ett nyckelord i sammanhanget – rätt. Det vil säga; man måste se till att välja rätt typ av markis/markiser och detta både med husets egenskaper, sin egen smak samt övriga förutsättningar – väder, vind, närhet till grannar och så vidare – i åtanke. För att hjälpa dig lite på traven så tänkte vi gå igenom några punkter som du bör ha i åtanke och som kan hjälpa dig till ett korrekt val.

  • Vilka egenskaper söker du? Primärt så finns det tre stycken olika modeller för markiser. Vi har terrassmarkisen som fungerar bäst för exempelvis en altan eller en uteplats. De fungerar även bra för en balkong. Nummer två är korgmarkisen som fått sitt namn efter formen (som påminner om en korg ställd upp och ner) och som passar för fönster. Den har väldigt täckande egenskaper, tack vare formen. För fönster så passar även den tredje modellen och denna är också den vanligaste markistypen i Sverige; nämligen fallarmsmarkisen. Den täcker inte lika bra som en korgmarkis, men den är å andra sidan betydligt med flexibel; samtidigt som den ger tillräckligt med skugga.
  • Ska du montera själv? Vårt råd är att du gör som många andra gör idag och tar hjälp med monteringen. Det finns vissa saker att tänka på och det handlar om ett ganska tungt jobb. Ska du montera på egen hand så är det extremt viktigt att du får med dig rätt monteringsanvisningar och – naturligtvis – att du följer dessa.
  • Stativet är viktigt: oavsett vilken typ av markis du köper så är stativet den komponent där du ska lägga störst fokus på god kvalitet. Något som allt som ofta innebär att stativet i fråga är gjort av aluminium snarare än plast och där gjutna aluminiumkomponenter är medföljande. För längre livslängd på dina markiser så bör du titta lite närmare hur kraftig konstruktionen är och här kan du med fördel jämföra innan du gör ditt val. Rådet är att du går upp lite i pris, de modeller som exempelvis har stativ av plast är billigare – men har en avsevärt mycket kortare livslängd.
  • Placeringen: här återgår vi lite till punkten om att montera själv eller ta professionell hjälp. Men, det är viktigt att du vet var på ditt hus du de facto kan sätta dina nya markiser. Finns det reglar att skruva i, finns det möjlighet att använda takfoten, husväggen – går det att skruva direkt i den? Ett råd här är att du bokar in en tid hos återförsäljaren och låter denne komma hem till dig för en närmare undersökning. I många fall är ett sådant hembesök kostnadsfritt.