Är ett segeltak ett bättre alternativ för dig?

Utvecklingen går framåt och så även då det kommer till solskydd. Vi kan idag välja bland exempelvis persienner (där det finns hur många modeller som helst också) gardiner, markiser och solfilm till våra fönster.

Till de större platserna – exempelvis altanen och uteplatsen – dock: där har urvalet varit relativt begränsat och primärt stått mellan tak eller en terassmarkis. Utvecklingen där har, helt enkelt, inte nått samma nivå och tagit samma explosiva riktning som då det kommer till solskydd för fönster. Till nu. För; under senare år har ett spännande alternativ kommit fram och detta ska vi titta närmare på här.

Segeltak och det skulle enkelt kunna beskrivas som en slags hybrid mellan det fasta taket och det mer flexibla alternativet i form av en terassmarkis. Ett segeltak fäster du nämligen – antingen i vägg eller i marken – och låter det ”sväva” över den del där du vill ha skugga. Tänk dig ett segel på en båt ungefär – men vänt åt det andra hållet. Det finns många fördelar med detta spännande lösning och vi tänkte gå igenom några av dessa och som ser ut som följer.

Fördelar med ett segeltak:

  • Estetiskt tilltalande. Att tyget fladdrar i vinden och att de rena, sköna linjerna är tilltalande och snygga – det är en rejäl underdrift. Lösningen är – oavsett var den sitter – väldigt unik och för med sig nyfikna och uppskattande blickar. Ett segeltak går att välja i olika former också; vanligast är fyrkantigt eller ett triangulärt sådant.
  • Flexibel lösning. Vänta här nu, det mest flexibla måste väl ändå vara en markis som går att dra in- eller ut? Ja, man där är man flexibel inom sin egen sfär. Du har ett begränsat utrymme – din altan – att vara flexibel inom. Ett segeltak går att flytta och är därmed både mobilt och flexibelt. Det flexibla ligger i att du lätt kan lossa på en ”förtöjning” och därmed få mer solljus om det är det du för stunden eftersöker.
  • Priset: ett segeltak är avsevärt billigare än vad både ett tak och en terassmarkis (av god kvalitet) är.

Tänk på: segeltak är ett relativt nytt alternativ och det finns fortfarande frågetecken kring hållbarhet och kvalitet. Dessutom så är infästningarna något som du bör överväga att ta hjälp med. Handlar det om att fästa i väggen så bör du vara på det säkra med att det är möjligt först och detsamma gäller grunden (behöver man exempelvis borra i berg?). De bör tas in under vintern också.