Blogg

Solskyddsglas i söderläge

20 aug 2019

Nu är sommaren äntligen här, och hur mycket vi än älskar solen så vet vi ju också hur påfrestande det kan vara att få mycket av den. Det är ju därför den här bloggen finns, för att komma med bra tips på hur man både kan njuta av solen och samtidigt slippa de negativa konsekvenserna a för mycket sol.

Har du flera fönster i söderläge vet du vad vi pratar om. För mycket insläpp av solvärme genom fönstren en sommardag kan göra innertemperaturen olidlig, och ju större fönster du har desto värre blir det. Samtidigt vill man ju unna njuta av utsikten från fönstren utan att behöva dra ner persienner eller ha markiserna nedfällda för att stänga ute solen.

Stänger ute värmen men inte ljuset

Det är här solskyddsglas kommer in. Solskyddsglas är ett speciellt glas som endast släpper igenom ljuset från solen, inte värmen. Eller, för att vara exakt, det släpper igenom så gott som allt ljus, och stänger ute två tredjedelar av värmen. Men de två tredjedelarna gör att man utan besvär kan vistas i ett rum med söderläge och få ett härligt ljusinsläpp utan att det påverkar innetemperaturen.

Det finns två typer av solskyddsglas, dels genomfärgade rutor som absorberar värmen, och dels glas som är utrustat med en tunn film som i ställe reflekterar värmen och håller den på utsidan. Genomfärgade rutor är mer effektiva mot värme, men är å andra sidan lite mörkare i färgen. Med en film på glaset får du full transparens och ungefär 50% av värmen motas bort.

Solskyddsglas till flerfamiljshus

Det blir allt mer populärt att låta installera solskyddsglas i samband med fönsterrenoveringar. Om du kontaktar en bra fönsterfirma i Stockholm som erbjuder fönsterrenoveringar så kommer de att kunna hjälpa dig att hitta bra solskyddsglas som passar dig, och de kan även hjälpa dig att sätta in glaset i dina befintliga fönster, kanske i samband med en fönsterrenovering.

Om du är medlem i en bostadsrättsförening i Stockholm som har många fönster i söderläge kanske det skulle kunna vara intressant för hela föreningen? Ta upp frågan på ett möte, det finns säkert fler grannar som lider av att det blir för varmt om somrarna när solen ligger på. Genom att beställa solskyddsglas till flera lägenheter på en gång går det ofta att få ett betydligt bättre pris per fönster. Det finns också många bra fönsterfirmor i Stockholm som är vana att utföra fönsterrenoveringar åt bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. För en sådan firma är de tingen match att snabbt byta ut de vanliga rutorna mot solskyddsglas.

Bästa solskyddet till bilen

10 jul 2019

Det allra bästa solskyddet till din bil är solfilm på bilrutorna. Det finns många olika slags solfilmsskydd som är mer eller mindre tonade. Här finns allt från helt osynlig solfilm som endast skyddar från solens skadliga UV-strålar och som ser till så att bilen inte blir överhettad, till helt svarta solfilmsrutor som gör att man inte kan se in i bilen. Sedan finns det nyanser av tonade bilrutor från halvmörkt och bara lite mörkare rutor. Det är möjligt att skydda bilen utan att rutorna ser helt svarta ut. Det är inte alla som vill ha helt mörkt inne i bilen även om man skaffar solskydd som inte gör så att bilen blir överhettad under varma sommardagar.

Skaffa solskydd som skyddar mot värme

Varje sommar är det alltid någon knäppgök som lämnar ett litet barn eller ett husdjur inne i bilen. De förstår inte att en bil som står stilla, utan att motorn går på med svalt air-condition blir outhärdlig. Även om bilen skulle stå i skuggan och med fönster nervevae blir bilen en värmefälla. Det blir mycket, mycket snabbt alltför hett inne i en bil om man inte har öppna bildörrar i ett tvärdrag, men ingen vill lämna en bil med helt öppna dörrar på en parkering utan övervakning. Därför kan man aldrig, aldrig lämna en levande varelse kvar i bilen under sommaren. Regnar det ute och det är någorlunda kallt, är det ju en annan sak, men så snart som solen är framme, blir bilen rena rama dödsfällan för den stackare som är kvar i bilen. Man får aldrig lämna en hund, katt eller ett barn inne i en bil.

Solfilm skyddar föraren från att bländas 

En solfilm på bilens rutor gör också så att föraren slipper bli bländad av solen. Det är oftast det man tänker på när man fundear på att montera solfilm på bilens rutor. Att slippa bli bländad när solen lyser starkt in i bilen kan vara skillnaden från att krocka med en annan bil eller köra på någon som rör sig i trafiken. I bästa fall kör man bara ner i diket när man blir bländad, men inte heller det är särskilt önskvärt för den som äger bilen. Då är det så mycket bättre att skaffa sig solfilm till bilrutorna. Det är en billig försäkring mot bilskador och skador på människor. Antingen kan man montera solfilmen själv på bilrutorna. Det kan man göra om man är van vid att limma på en film med lim. Det är ganska knepigt att göra det själv. Det krävs att man har gjort det några gånger för att det ska bli bra. Man vill ju inte köra omkring med veckade solfilmer på rutorna. Då är det bättre att låta en mekaniker göra det så att det blir porffsigt gjort. Läs mer om här: https://www.solfilmstockholm.nu.

Så hittar du terassmarkiser i Stockholm

2 jul 2019

Behöver du terrassmarkiser i Stockholm? Om du inte på rak arm känner till någon som handlar med terrassmarkiser i Stockholm kan du börja med att googla "terrassmarkiser Stockholm" för att få några adresser på sådana handlar i Stockholm. Antingen kan du gå in på deras hemsida på nätet och beställa hem terrassmarkiser i Stockholm, eller besöka affären så att du kan ta en titt på dem direkt. Du kommer förmodligen att överraskas av det stora utbud som finns på terrassmarkiser, det finns i flera olika färger och former; korgmarkiser, screenmarkiser, raka terrassmarkiser och raka markiser som sitter monterade och täcker hela fönster.

Terrassmarkis skyddar som ett tak

Du vet väl att terrassmarkiser även skyddar som ett tak över terrassen, altanen, balkongen eller över pergolan om du har en sådan. Markiserna av idag är tillverkade av så pass bra och hållbara material att de håller mot regn och vind. Har du en liten eller stor terrass, pergola, altan eller balkong kan du få en måttbeställd terrass som passar in perfekt för din favoritplats i solen. Man vill ju kunna sitta utomhus även om det inte är särskilt bra att sitta just i solen men har man en terassmarkis kan man unna sig det. Och har man en terrassmarkis av ett bra material kan man fortsätta sitt ute när det regnar. Inget behöver störa gemenskapen utomhus.

Terrassmarkisen blir en fin inredningsdetalj

Om man ser till att välja en fin markis som bryter av fint mot huset, får man en fin inredningsdetalj som ger fröjd för ögat. Många har förfinat sina fasader med hjäl av markiser. Man kan matcha någon fin detalj på husfasaden när man väljer markiser. Det finns vid en enkel sökning på "terrassmarkiser i Stockholm" cirka ett 20-tal markisaffärer. Välj förslagsvis en affär som har egna montörer som kommer ut till dig som är kund, och monterar fast markiserna så att de (och du) vet att markiserna monteras på rätt sätt så att de skyddar som bäst när de väl är uppe.

Skaffa med eller utan kassett

Antingen kan du skaffa markiser med eller aluminiumkassett, som du enkelt kan veva in markisen i och skydda dem mot väder och vind. Eller om du väljer en markis med bättte och mer hållbart tyg så slipper du veva in eller ta ner dem när det regnar. Dem behöver du inte ta in på vintern utan då kan du ha dem kvar. Vill du inte ha kvar dem när det snöar är det bara att ta ner dem.

Sommarens trender på gardiner

16 jun 2019

När det är sommar behöver vi gardiner som skyddar mot solens starka och heta strålar mer än någonsin. Därför har vi tagit reda på sommarens trender när det kommer till gardiner. Vi ser några trender när det kommer till gardiner som går igen i de flesta inredningshandlar och som har vissa gemensamma nämnare. Här går vi igenom de viktigaste.

1. Höga gardiner

Vi har nu ett tag sett gardiner som ser höga ut och som helst monteras uppe i taket. Helst vill vi ha gardiner som påminner om gardiner som man hittar på hotell. Gardinerna ska vara långa och täcka hela längden på fönstret, plus en del av väggen. Ska du välja längd på gardinerna bör du ta i. Det är bättre att gardinerna når hela vägen ner och till och med ligger till viss del på golvet. Det ena hörnet på gardinen kan du dessutom höja så att gardinen ser lite draperad ut. Vi ser också mest att gardinerna är enfärgade, och går från allt i turkos, mossgrönt eller grått, beige och rosa.

2. Två gardiner i olika färger

Det är också mycket populärt att se gardiner i två olika färger, som här i vitt och rosa. Och de vita gardinerna går i en tunnare material. Just dessa två olika gardiner i olika färger är mycket populärt i sovrum. Här ser vi också relativt tunga gardiner som går längs hela väggen, från tak till golv. Materialet i gardinerna går från allt från tunna satingardiner till sammetsgardiner. Men vi ser en del gardiner även i lin. Årets färger är roströda, burgundy, ockra, åskgrått, mossgrönt och djublått – och så rosa som nu har hängt med i mågna år.

3. Hissgardiner i köket

Även om vi gärnra inreder med tunga och långa gardiner i sovrum, eller i vardagsrum ser vi ofta hissgardiner i köket. Här ser vi gula hissgardiner med ränder i vitt. Ränder på gardinerna är väldigt inne just nu, liksom ränder på rullgardiner. Hissgardinerna har inte på något sätt förlorat i popularitet, tvärtom, ser vi hissgardiner som är måttanpassade. Här kan du läsa mer om måttanpassade gardiner i Malmö.

4. Randiga rullgardiner

Ränder både på markiser, persienner och gardiner är mycket populära. Vi ser det omtyckta mönstret på flera solskydd i sommar. Flest är ränderna på längden, men vi ser även ränder på tvären. Persiennerna med ränder gör att man får så mycket större utsikt ut inifrån, då lamellerna mellan solskyddet möjliggör utsikten.

Persienner i trä eller aluminium?

15 maj 2019

När det är dags för nya persienner i fönstren, finns det numera mycket att välja på. Som i alla branscher har utbudet av persienner vuxit i takt med att tillverkare och försäljare fått upp ögonen för att många kunder vill ha flera varianter att välja mellan. Ett stort utbud av olika färger, former och material på persiennerna gör det så klart lättare att hitta persienner som verkligen tilltalar en, och har potential att se snygga ut i bostaden, men på sätt och vis gör det ju också processen svårare. Särskilt för den som är lite velig av sig. Måste man verkligen göra val om precis allt?

Självklart måste man inte göra val om precis allt. Det går alldeles utmärkt att välja vanliga hederliga vita aluminiumpersienner när du vill ha nya solskydd i fönstren. Bara att mäta dina fönster och ringa persiennfirman, så tillverkar de persiennerna och kommer hem till dig och monterar. Men för dig som gillar när det finns lite att välja bland, och gärna kanske också har persienner av olika typ i olika rum, tänkte vi här lite kort gå igenom de fördelar och nackdelar som finns med de två vanligaste persienntyperna, träpersienner och aluminiumpersienner.

Fördelar och nackdelar med träpersienner

Träpersienner är väldigt snygga. Det är nog den främsta anledningen till att folk väljer dem. Ur solskyddssynpunkt är de inte lika effektiva som aluminiumpersienner, även om de så klart har förmågan att dämpa solljus och försänka ett rum i dunkel. Träpersienner går inte att hänga inne i ett fönster, utan måste hängas utanför, och det är framför allt detta som gör att de funkar lite sämre som solskydd. Men i gengäld blir ju träpersienner ett snyggt inslag i ett rum, och kan verkligen hjälpa till att sätta stämningen.

Träpersienner finns med lite olika tjocklekar på lamellerna, från tunna till upp emot fem centimeter breda. Ju tunnare lameller, desto bättre mörkläggningsförmåga. Träpersienner passar bäst i rum där man vill satsa på en snygg inredning och inte behöver kunna mörklägga helt utan bara dämpa solinstrålningen, som i vardagsrum och kök till exempel.

Fördelar och nackdelar med aluminiumpersienner

Aluminiumpersienner stänger effektivt ute solljus och kan verkligen mörklägga ett rum. De kan hänga både inne i fönstren och innanför, men det förra är vanligare. Då kräver de dessutom mindre underhåll och kan enkelt manövreras med ett persiennsnöre och en vridstång. Tycker du att vanliga vita persienner ser lite tråkiga ut finns det faktiskt ett stort antal färgade persienner att välja bland. Färgade persienner kan verkligen liva upp ett rum och göra det lättare att matcha inredningen, till exempel i barnens rum. Aluminiumpersienner passar bäst i rum där man verkligen vill kunna göra helt mörkt, som i sovrum och teverum.

Persienner i Stockholm

Oavsett om du vill ha aluminiumpersienner eller träpersienner är det lätt att hitta en tillverkare och montör av persienner i Stockholm. Eftersom det alltid finns behov av nya persienner i stora bostadsområden så finns det en persiennfirma i snart sagt varje stadsdel i Stockholm. Att beställa nya persienner är enkelt, bara att ta mått på fönstren och ringa upp persienntillverkaren och säga vilken typ av persienn du vill ha och hur stora dina fönster är. Efter några dagar kommer persiennmontören och sätter upp persiennerna, vilket bara tar några timmar.

Skaffa ett bra solskydd till sommaren

13 maj 2019

Solen under högsommaren i Sverige kan bli mycket varm, både inne och ute. Det gör stor skillnad för temperaturen inomhus när man har ett effektivt solskydd i form av till exempel markiser eller persienner.

Persienner och även gardiner är effektiva för mörkläggning men det kanske inte är så snyggt som en vacker markis. Det kan också göra att man får lägre energikostnader. Persienner monteras oftast mellan fönstren och är lätta ett justera efter behov.

Olika varianter av solskydd

Beroende på om det är fönster eller uteplatser i form av balkonger eller terrasser så finns det olka produkter att välja bland. 

När det gäller att skydda fönster är det populärt att använda en så kallad fönstermarkis. Den finns att få i alla storlekar och utföranden, så du garanterat kommer att hitta en som passar just ditt fönster. En fönstermarkis skyddar mycket effektivt från solens strålar men släpper samtidigt in ljuset i rummet. Den består av stomme i metall och ett mycket kraftigt tyg som tål väder och vind och såklart skyddar mot solen. Det gör att temperaturen inomhus blir svalare men bibehåller solens ljus.

Möjligheterna till olika utseenden på fönstermarkisen är enormt. Det finns modeller i alla färger och mönster man kan tänka sig. Det finns varianter som passar små fönster och stora panoramafönster.

När det gäller att fälla upp och ned markisen finns det både klassiska manuella vevar och elektroniskt styrda motorer. Dessa digitala varianter kan styras med timer eller via automatik med hjälp av en solcensor som smidigt vevas upp och ned beroende på om det är sol eller ej.

För uteplatser och terasser 

På uteserveringar och uteplatser kan det bli olidigt varmt på sommaren om man inte har ett effektivt solskydd. Solens strålar är både besvärligt och även farliga. Så slarva inte med solskyddet. Det finns ett flertal lösningar att välja på. Vanliga parasoller är smidiga för mindre men det kan vara jobbigt att flytta dessa hela tiden. Vindsegel kan vara snyggt att ha också.

Men det vanligaste solskyddet är den så kallade terrassmarkisen. Den finns att få i alla storlekar och är mycket snygg att titta på. Denna variant finns också så den passar på balkonger. En markis kostar från någon tusenlapp upp till hur mycket som helst beroende på utförande. 

Passa på att se över bostadens eller fastighetens solskydd innan sommaren är här. Här kan du få mer information om hur det går till och boka en konsultation: https://www.markiserdanderyd.se.

Skydda bostaden mot solen

2 maj 2019

Det är många skadliga strålar som vi får med solstrålarna. De flesta tror väl på växthuseffekten, eller? I alla fall vet de flesta att solen har skadliga UV-strålar. Med tanke på de många patienter som varje år drabbas av malignt melanom – hudcancer, så vet vi att solen har många skadliga strålar. Hudcancer är en mycket aggressiv cancerform. För de stackare som drabbas av malignt melanom, innebär det ofta ett snabbt förlopp. Det innebär att det är mycket viktigt att snabbt upptäcka varje antydan till cancer. Så ser man att man har någon prick som man inte känner igen, bör man så snabbt som möjligt gå till hudläkaren för att ta prover på den.

Då är det bättre att skydda sig mot solen

Därför är det viktigt att alltid inpränta att skydda sig mot solen. Dels bör man alltid använda sig av solskyddande krämer med UV-skydd när man är utomhus i solen. Dels bör man alltid skydda sig när man sitter ute på stranden eller på altanen, balkongen eller var man nu sitter ute. Då bör man inte sitta i solen och pressa som man kanske kunde göra förut. Man bör sitta i skuggan. Där blir man brun ändå, men inte i samma snabba takt som när man sitter direkt i solen.Dels bör man även skydda bostaden mot skadliga UV-strålar, vilket man gör mest effektivt med hjälp av persienner eller markiser. Men vad är bäst när det kommer till olika slag av solskydd för hemmet? Det finns ju olika fördelar med de olika skydden.

Solfilm

Man kan lägga på en solfilm på fönster, och bilfönster om man så vill. Det blir ju lite mörkare när man tittar ut, så det kanske inte är det första som man tänker på när man vill skydda sina fönster hemma mot UV-strålarna.

Persienner

Persienner är band det mest effektiva sättet att stänga ute solen ur rummet. Här blir man ju lite isolerad om det är allt för täta persienner. Det finns persienner som man kan ställa in som täcker antingen hela eller endast delar av fönstret, i olika färger och mönster.

Jalusier

Det finns jalusier som man täcker för hela eller delar av fönstret. De påminner lite om vanliga gardiner men är mer solskyddande än gardinerna.

Gardiner

Vanliga gardiner är även solskyddande, men oftast vill man inte ha fördragna gardiner hela tiden då det känns isolerande mot omvärlden.

Markiser

Markiser skyddar mot solen och skyddar hela föntret och gör att de inte blir upphettade om det är varma sommardagar.

Vill du läsa mer om olika solskydd? Fortsätt då läsa här: https://www.persiennersolna.se.

Solblekta golv blir som nya efter golvslipning och ytbehandling

4 apr 2019

Om du tidigare haft en större möbel, som en bokhylla till exempel, och sedan tar bort den när du vill möblera om rummet, finns det stor risk att partiet där möbeln stått är mörkare än det övriga golvet. Det är inga konstigheter med det, det är helt enkelt UV-strålningen från solen som har fått det exponerade golvet att blekna, medan den täckta delen av golvet behållit samma nyans som det haft när möbeln ställdes dit. Samma sak sker när man har en matta liggandes på samma plats i rummet i många år.

En sådan här nyansskillnad kan vara mer eller mindre tydlig; ibland är det knappt så att det märks och ibland stör man sig jättemycket på det och tycker att det är fruktansvärt fult. Om du är en person som tänker mycket på golven och vill att de ska se fräscha och välvårdade ut, så vet du säkert också att en golvslipning och en ny ytbehandling får golvet att se enhetligt och snyggt ut igen. En golvslipning i Stockholm inklusive ytbehandling kostar sällan mer än ett par tusen, så det är helt klart värt pengarna.

Alternativ till golvslipning

Om golvet däremot är i fint skick i övrigt och du känner att du helst skulle vilja vänta några år med att slipa det, har du ett par andra alternativ. Det första är att täcka över den mörkare delen igen, kanske med en ny möbel eller med en matta. Detta får ju dock ses som en nödlösning eftersom det ju faktiskt kommer att göra nyansskillnaderna i golvet ännu större. Ingen kommer ju att se det dock, förrän ni säljer bostaden och den nya ägaren vill möblera på sitt sätt.

Det du också kan göra är att helt enkelt lämna golvet som det är och hålla den mörkare delen av golvet exponerad. Med tiden kommer nyansskillnaderna att bli mindre, och till sist kommer de inte att synas. Detta är dock en process som tar flera år, så vill du ha ett snyggt golv snabbt så är slipning och ytbehandling den bästa lösningen.

Modern golvslipning i Stockholm

Nuförtiden går en golvslipning med efterföljande ytbehandling på bara en dag Det beror på att golvslipare idag använder sig av golvslipmaskiner kopplade till dammsugare, som gör golvslipningen het dammfri. En stor vinst, inser säkert den som varit med om golvslipningar i gamla dagar, då slipdammet virvlade runt i lägenheten i flera dagar efteråt. På den tiden var man tvungen att vänta med ytbehandlingen till dess att allt damm lagt sig och sedan rengöra och ytbehandla golvet. Nu går det att göra direkt.

Fixa golvet och skydda det mot solen

Om du har haft en hög solinstrålning i ett rum där det stått stora och tunga möbler, och fått ojämnheter i golvet, ta in en golvslipare och låt denne slipa och ytbehandla golvet. Det är en liten kostnad sett till hur fint golvet blir efteråt. Köp sedan ett par ordentliga solskydd, som persienner eller markiser, att täcka fönstren med när solen ligger på som värst, så håller sig dina golv fina längre.

Så skyddar du dig bäst mot solen på safari

25 mar 2019

Att åka på safari i Afrika är ett äventyr av det där slaget som man kanske bara är med om en gång i livet. En safari ger närkontakt med en för oss nordbor väldigt annorlunda värld, som visar sig både i livet inne i städerna och ute bland djuren i safariparken. Det finns många länder med nationalparker som lämpar sig bra för safari, till de vanligaste hör bland annat Sydafrika, Botswana, Zimbabwe, Kenya och Tanzania. I alla dessa länder finns möjlighet att se ett stort utbud av vilda djur och fåglar. Krugerparken i Sydafrika är en av de artrikaste platserna på jorden, med närmare 150 däggdjursarter samlade på en relativt liten yta.

Sol och värme

Åker man till Afrika på safari vet man förstås att det kommer att bli varmt och soligt. Ju längre söderut man kommer, desto tydligare blir det att årstiderna är omkastade från våra. I Sydafrika är det vinter när vi har sommar. Vintrarna är dock inte som här, utan dagstemperaturerna kan vara över tjugo grader, och man behöver definitivt skydda sig mot solen. Nätterna och morgnarna kan dock bli väldigt kyliga vintertid.

Somrarna är mycket varma, både dag och kvällstid. När solen står som högst på dagarna är det nästa omöjligt att vara ute och röra på sig. Ofta läggs safariutflykterna på morgnar och kvällar, och som safariresenär håller man sig på lodgen när det är som varmast.

Hatt, heltäckande kläder och solglasögon

Ett av de viktigaste föremålen att packa med sig på en safariresa är en bredbrättad hatt, helt med snörning. Skyddar hatten även hals och axlar är mycket vunnet. Dessutom ska man ha heltäckande svala kläder i neutrala färger. T-shirt och shorts fungerar inte alls, de exponerar huden för stekande sol, damm och grus från vägarna och dessutom morgonkyla vintertid. Beigea nyanser är bättre än helt svart, vitt eller färgglatt eftersom du smälter in bättre i landskapet och blir svårare att upptäcka för djuren.

Solglasögon är också ett måste. Dels skyddar de ögonen mot solen, som i Afrika ger ett betydligt starkare ljus än vad vi är vana vid på våra breddgrader. Men solglasögonen är också utmärkt på bilfärderna i parkerna, där de skyddar ögonen mot vägdamm och vind. Även solglasögonen får gärna ha ett snöre som gör att de inte försvinner om de skulle råka blåsa av i farten.

Solskyddskräm och kylbalsam

En solskyddskräm med hög skyddsfaktor, minst 40, är obligatoriskt även om du inte bränner dig lätt. Se till att vara insmord från morgon till kväll, och glöm inte fötterna om du har sandaler. Armleder, halsen och annan blottad hud är också viktigt. Efter en lång dag ute kan det också vara skönt att smörja in sig med kylbalsam, även om man inte direkt bränt sig. Exponering för den afrikanska värmen och solen gör att huden mår bra av att kylas ner lite på kvällarna.

Vad är bäst solskydd just för dig?

26 nov 2018

Vad är det för slags solskydd ud behöver? Den frågan är viktigast att ställa dig när du ska välja solskydd. Beroende på vad för slags fönster det är som du behöver solskyddet till, bör du välja solskydd. Har du ett fönster i östlig riktning, och får in morgonsol, kanske du behöver persienner som skyddar dig från en sol som kanske väcker dig tidigt på morgnarna.

Antagligen behöver du samma slags persienner om du har sovrummet i västlig riktning, vilket innebär att du har kvällssol som kanske hindrar dig från att somna om kvällarna. Är det däremot vardagsrummet som badar i kvällssol, behöver du knappast persienner i vardgsrumsfönstret, som skydd mot kvällssolen.

Då kanske det räcker med markiser eller jalusier, som visserligen skyddar mot kvällssolen men som är snygga att ha i ett vardagsrum. Här går vi igenom olika solskydd och på vilket sätt som de skyddar på bästa sätt.

Persienner

Persienner är oftast snyggast i sovrum och de är dessutom de lsags solskydd som skyddar på mest effektiva sätt för fönster. De flesta kanske tänker på persienner och associerar dem med ljusgrå och fula persinner som har funnits i alla fönster i flerfamiljshus byggda under 1950-60-talet. Numera finns det persienner i vackra färger och mönster, som inte alls är varken ljusgrå eller fula.

Jalusier

Även inom området jalusier finns så många snygga varianter, som till exempel jalusier som man monterar på ställningar längs fönster och gör att du kan skjuta dem så att de finns upptill eller nertill på fönster. Eller du kanske vill placera dem mitt på fönster? De finns i olika snygga färger och mönster och blir till snygga dekorationer i fönster. Du kan även få dem perforerade så at de bildar snyga mönster i vardagsrumsfönster. 

Markiser

Markiser är kanske de slags solskydd för fönster som vi mest förknippar just med solskydd. De är också de snyggaste solskydd som man kan montera i fönster. De ger nämligen vilket hus som helst en känsla av lyx. Markiser över fönster är ett sätt att förbättra fasaden. Snyggast är det om man väljer en snygg färg eller mönster på markiserna som blir en snygg färgklick som passar fasadens färger och byggmaterial.

Det finns även markiser, som passar bra till trädgården och som fungerar som ett slags kombinerat insybnsskydd och vindskydd, då markisen går längs marken och rullas ut som ett litet mini-staket och som fästes i en stolpe i marken. Då bildar markisen ett skydd mot vinden, om man till exempel vill sitta utomhus i lä en tidig vårdag och vill drick kaffet utomhus. Läs mer här om olika slags solskydd som du kan få tag i Sollentuna.

Kan jag sola med åderbråck?

2 nov 2018

För vissa personer så blir solskydd mer än bara en ett effektivt sätt att stänga ute solen; det blir en absolut nödvändighet. För mycket sol är skadligt för oss alla och ingen mår bra av att vistas för länge ute i ett starkt solsken. Vi exponeras hela tiden för farliga UV-strålar och i takt med att vårt ozonlager blir svagare så blir också behovet av skydd mer påtagligt.

Har man exempelvis malignt melanom ska ska man undvika solen i den mån det är möjligt. Där blir kravet på ett bra solskydd i bostaden tydlig. Man vill kunna vara utomhus, men man vill inte exponeras för det direkta solskenet. Cancer är en sak, men frågan är om andra - mindre allvarliga - åkommor ska hanteras på samma sätt?

Som sagt. Ett direkt solljus är inte bra för någon, men om man ser till exempelvis ett åderbråck så finns det per se inga faror med att, så att säga, få lite färg på benen. Där är det snarare tvärtom för många drabbade som av fåfänga skäl söker dig till solen och utsätter sig för mer risker. Varför? Jo, för att en brunare hud gör ett åderbråck mindre framträdande och att man därför vill vara solbränd. Vi skulle säga att den lösningen är att leka med elden. Det är bättre att ta tag i problemen från grunden och göra sig av med det åderbråck som skapar problemet.

Boka tid för en åderbråcksbehandling

En av tre personer drabbas av åderbråck. Gemensamt mellan dessa är att åderbråcket kan skapa problem i form av skam. Man skäms över att ha på sig shorts eller kjol, man undviker badstranden och man vill ogärna visa sina ben. Solar man - ja, då gör man det hemma i trädgården. För andra så kan ett åderbråck skapa mer fysiska problem som kan innebära svullnad, nedsatt känsel, tyngdhetskänslor, eksem och lättblödningar.

Oavsett: man kan få hjälp och idag är det mer effektivt än någonsin att bli av med ett åderbråck. Det finns flera olika behandlingar och det finns metoder som bevisligen fungerar exceptionellt bra. En åderbråcksbehandling med laser och en kompletterande kirurgi med virknålsteknik är ett bra exempel på något som tar bort ett åderbråck och förhindrar uppkomsten av nya.

Varför gör då inte alla detta om det fungerar så pass bra - hur kan det komma sig att vissa, trots detta, går omkring med ett åderbråck som man skäms över? Det handlar till mångt och mycket om okunskap och pengar. En seglivad myt som finns är nämligen att ett åderbråck inte går att bli av med.

Sant är att du inte kan bli av med det på egen hand utan att du måste ta professionell hjälp. Du kan lindra, du kan förebygga och du kan hindra förekomsten av ett nytt åderbråck (genom att motionera, använda stödstrumpor och inte stå stilla i för ensidiga ställningar för länge) - men har du drabbats så är ditt åderbråck också fast; om du inte genomför en professionell åderbråcksbehandling. Som alltså kostar pengar. Runt 25-35.000 kronor får du vara beredd att betala.

Landstinget då? Ja, det kan vara så att ditt åderbråck kan bekostas av landstinget. Men, då krävs det mer än att det bara är vanprydande. Det finns en lista av symptom på åderbråck som bekostas av Landstinget, minst fyra av dessa ska uppfyllas för att du ska ha någon chans till finansiering: Upprepade ytliga proppar, bensår, spontana blödningar och hudförändringar. Om inte - ja, då får du bekosta behandlingen med egna medel. Det kan man tycka är väldigt orättvist sett till att problematiken drabbar så många.

Hos https://narvakirurg.se hittar du mycket mer information om åderbråck.

Bästa solskyddet kommer med fönstret

10 aug 2018

Den som vill ha riktigt bra solskydd borde byta fönster. Så är det. De nya fönster som tillverkas just nu är sådana att de skyddar mot solens heta strålar på ett annat sätt än vad all världens persienner, markiser eller jalusier kan göra. Här pratar vi om solskyddande fönster, som fungerar som husets egna solglasögon – du vet de där sköna solglasögonen som mörknar ju hetare och ljusare det är ute. Då får man solskyddsfönster och slipper tänka själv på att skydda bostaden mot värmen.

Man kan glömma att dra för fönster och slippa upphettat hem

Är det till exempel regn på förmiddagen, eller morgonen, kanske man inte tänker på att det hinner klarna upp innan du återvänder på kvällen. Har man då inte dragit för markis, persienn eller jalusi, kommer man hem till ett stekhett hem. Med nya solskyddsfönster ser de automatiserade fönster till att du kommer hem till ett skönt och svalt hem. Du behöver inte använda air-condition och elektricitet till att svalka ditt hem, du behöver inte ens ha gardiner för fönster längre som skyddar mot sol, eller insyn. Med mörka fönster slipper du insynen in i ditt hem. Och vill du senare när fönstren ljusnar, ändå ha hemtrevliga gardiner, kan du enkelt bara fälla ner ett par rullgardiner. De nya fönster som finns numera på marknaden möter de teknologiska framtiden vi ser framför oss.

Nya fönster som tar hänsyn till flera olika funktioner

När det kommer de nya sorts fönster som numera tillverkas ser vi en hel del fler nyheter när det kommer till funktioner;

  • Energifönster – detta är fönster som har en så pass sammansatt funktion att ingen inomhusvärme sipprar ut. Värmen från solen, går in genom fönstret men värmen sipprar inte in, om det är så man vill ha det. Fönstren har ett mellanglas, och i mellanglaset finns det ädelgas som effektivt stoppar värmen från att sippra ut genom fönstret.
  • Bullerfönster – på samma sätt som fönster ser till att behålla inomhusvärmen, ser bullerfönster till att bullret utifrån inte kommer in genom fönstren.
  • Nästan självtvättande fönster – den som inte är särskilt förtjust i att tvätta fönster, kan skaffa fönster som nästan är självtvättande. Det innebär bland annat att utsidan på dessa fönster har en yta som smutsen inte fastnar särskitl lätt på. När det sedan regnar avlägsnas smutsen bort med regnet.
  • Säkerhetsfönster – är man orolig för inbrott kan man skaffa sig särskilda säkerhetsfönster. Det inneär att man inte behöver oroa sig för säkerheten, då fönsterglasen inte krossas, utan håller ihop. Skulle en inbrottstjuv försöka krossa glaset, kommer han eller hon ändå inte in genom fönstret, och får heller inte in handen genom det för att kunna öppna det.

Vilka markiser ska du välja? Låt någon annan bestämma...

1 jun 2018

Du har bestämt dig för att huset ska få markiser – men inte bestämt dig för vilka. Färger, former, teknik och pris skiljer sig en hel del mellan de olika modeller som erbjuds. Börja med att ta inspiration från omgivningen och lokala företag. Kanske blir det sedan en markislösning som du inte alls tänkt dig från början. 

Showroom

Större företag som säljer markiser har ofta så kallade showrooms. Det är utrymmen där markiserna är monterade på väggar så att man som kund snabbt och enkelt kan se hur de ser ut på plats. Självklart kan man se bilder i kataloger och på E-butikernas hemsidor men för att känna på tyget, se markisen ”på riktigt” och se andra alternativ är showroom överlägset. 

Hantverkare gör gratis hembesök

De flesta företag erbjuder gratis hembesök. Det gäller åtminstone lokala företag. Bor du exempelvis i Haninge kan du kontakta ett par företag i Haninge som säljer markiser. De har till mycket stor sannolikhet även tjänsten som innebär att de kan komma ut på gratis hembesök. Under detta hembesök kan de ge råd om vad du bör tänka på gällande kvalité, storlek och form. Visste du exempelvis att det finns markiser som styrs av en app? Allt för ofta köper konsumenter markiserna först och ber sedan om hjälp att montera dem. Men det finns alltså en fördel att först kontakta markisföretagen för att få råd och hjälp redan i val av markis. 

Hemnet

Hemnet är en fantastisk inspirationskälla. Man får en inblick i hur andra har inrett sina hem men även hur man valt att göra med solskydd, altan och trädgård. Som att få smygtitta in i någon annan persons vardag – utan att det märks. Här kan du även sortera fram bostäder utifrån område. Om Haninge ännu en gång används som exempel går det exempelvis att få fram de bostäder som är till salu i detta område. Vill man se markislösningen på nära håll finns ju möjligheten att dyka upp på visningen. 

Grannskapet

Börja med att gå en promenad och se på hur andra har gjort. Kanske finns det personer i grannskapet som precis köpt markiser eller som har tips på vad man bör/inte bör göra. 

Hus & Hem mässa

I Stockholm genomförs årligen flera olika inredningsmässor. Dessutom finns den stora Hus & Hem mässan i Kista som årligen drar till sig tusentals besökare. Här finns alltid ett par företag inom solskydd, altaner och utemöbler. Hämta inspiration från flera olika håll – då hittar du de unika lösningarna. 

Har din elektriska markis gått sönder?

10 apr 2018

Utvecklingen för markiser har tagit stadiga steg framåt. Inte minst så gäller detta hållbarheten. Där man tidigare löpte stor risk i att se sina markiser hålla under en begränsad tid så kan man idag köpa sådana och räkna med en väldigt lång livslängd. Den enkla förklaringen till detta ligger i tillverkningsprocessen. Förr så importerades nästan alla markiser från länder med mycket sol - Spanien, Frankrike och Italien - och dessa var därmed framtagna för dessa respektive länders klimat.

I Sverige har vi, som bekant, lite andra förutsättningar - vi har varma somrar, vi har iskalla vintrar och vi har utöver detta även blåsiga höst/vårar. Alla dessa väderomslag förkortade livslängden på markiser. Nu dock så tillverkas markiser med vårt klimat i åtanke; de tas alltså fram även för länder i norden och inte enbart för de länder som ligger i södra Europa. Därför så får du också mer för pengarna om du väljer att göra denna investering idag än vad du fått för några år sedan.

Den tekniska utvecklingen då? Ja, här kan vi peka på att de flesta markiser idag går att styra med hjälp av elektronik där du, med ett enkelt knapptryck, kan fälla in- eller ut din markis beroende på hur du vill ha det samt vilket väder det är. Vissa modeller är helt automatiska och självreglerande där de på egen hand fälls in- och ut utifrån hur solen ligger.

Smidigt och bra - men vad händer om någonting går sönder? Som med all elektronik så krävs det ibland vissa reparationer. Dessa kan antingen göras hos återförsäljaren eller av en elektriker som specialiserat sig på lite mer finmotoriska uppdrag. Det är dock viktigt att denne elektriker verkligen kan reparera och klarar av uppdraget. I nio fall av tio skulle vi därför rekommendera att du anlitar återförsäljaren snarare än en elektriker - trots att en elektriker förmodligen är lite billigare.

En elektriker måste dra elen

Ska du däremot köpa nya, elektriska markiser så krävs det elektricitet på utsidan av huset. Bor du i Stockholm och vill ha en större takmarkis på baksidan av ditt hus så kommer denna att drivas av el som dragits av en behörig elektriker. Du får inte göra det - och det får heller inte återförsäljaren göra.

Monteringen får skötas av återförsäljaren av markiser; men själva elen måste dras av en behörig elektriker. I och med att det dessutom handlar om el utomhus så är detta extra viktig då vatten - regn och snö - kan skapa extrema olyckor i kontakt med el. För att ytterligare påvisa vikten av detta så kan vi säga att du faktiskt bryter mot lagen om du drar el - utomhus- eller inomhus - på egen hand. Du bör alltså inte - du måste anlita en elektriker i Stockholm för detta. Läs mer på denna sida.

Köpa solskydd på nätet – eller i butik i Huddinge

29 mar 2018

Solskydd är en relativt bred kategori av produkter. Den innefattar allt från markiser och persienner, till parasoll och gardiner, beroende på hur man definierar begreppet. Det som de flesta troligtvis åsyftar är just markiser och persienner i sådana här sammanhang. Hur är dessa egentligen att köpa online? Eller bör man snarare besöka en butik i sitt närområde?

Många variabler

Att köpa solskydd online är kanske inte riktigt lika enkelt som att köpa till exempel en bok, en DVD eller par vantar. Det finns helt enkelt många variabler som spelar in, och inte minst kan man vilja känna på materialet och se markisen på riktigt, innan man faktiskt slår till. 

Samtidigt finns idag mycket bra webbutiker som satts upp just för det här. En hemsida vi tittar på, som drivs av ett företag med säte i Huddinge, är mycket tydliga med hur markiserna ser ut och vad kommer att kosta. När man ska köpa en markis passerar man flera steg i butiken. Så här ser processen ut: Modell > Markisväv > Storlek > Tillbehör och slutligen Beställning. Precis som det skulle kunna se ut i valfri butik i Huddinge eller någon annanstans i landet. Modell, markisväv, storlek och tillbehör är precis det man väljer även fysiskt. 

Stort urval med responsiv förhandsvisning

När man väljer markisväv och färg finns ett mycket stort urval. Högst upp på sidan finns en bild av markisen du håller på att beställa. Så fort du väljer en väv, ändras även väven på markisen i bilden. Det här gör det enkelt att på en gång beställa en markis som ser bra ut och som passar dina önskemål. Med en sådan funktionell hemsida, är det kanske just bara möjligheten att kunna känna på tyget, så som du kan göra om du går till en fysisk butik i Huddinge, Danderyd eller innerstaden, som saknas. 

Generösa köpevillkor

Men vad gör det, när den här Huddinge-baserade butiken dessutom har mycket goda köpevillkor? Om du vill kan du beställa hem markiserna, känna på dem och skicka tillbaka dem med fri returrätt inom 10 dagar om du inte skulle vara nöjd. Med stor sannolikhet bör du vara nöjd, så länge markiserna stämmer överens rent utseendemässigt med det du har valt på hemsidan. 

Läs villkoren

Samtidigt bör man inte dra för stora slutsatser av en fri returrätt. Det står tydligt i villkoren att fri returrätt inte avser rena felbeställningar, till exempel fel mått eller fel färg. Det här kan tyckas självklart då företaget inte gjort något fel, utan det får anses ligga på kunden att beställa rätt färg och mått, och om man är osäker, fråga företaget om hjälp. 

Reklamation

Vad gäller reklamation i övrigt följer den här webbutiken med säte i Haninge Konsumentköplagen. I praktiken innebär det att man i första hand löser problem genom kontakt med kunden, men att lagen sedan tillämpas. De är tydliga med att tvister, om sådana skulle uppstå, löses i svensk domstol. 

← Äldre inlägg