Blogg

Glöm inte fönstren när du inreder ditt nya hem

4 jun 2020

Det går mode och trender i det mesta i våra bostäder. Mattor, möbler och tapeter skiftar stil och färg. Det kan vara svårt att välja. Vad blir snyggast? Vad kostar det? Be om hjälp nästa gång.

Många svenskar har inredning som hobby. De letar ständigt efter fynd på loppmarknader, second hand-affärer och på nätet. De har kunskap om olika märken och vet vilka detaljer som är inne. På de sociala kanalerna publiceras foton, teman och tips. Termer som drapering, öljetter och gardinkappor är basala. Arkitektoniska linjer och material är vardagsmat och det är nästan en tävling om att vara först med nästa trend i sovrummet eller köket.

Pynt eller praktisk funktion?

Om du inte känner igen dig i beskrivningen så gör det ingenting. Du är en helt normal människa. Men precis som de flesta av oss inte syr våra kläder, så tillverkar vi inte inredningen hemma heller. Det är ganska ovanligt att man själv fixar stoppningen till fåtöljen, väver mattan eller glasar fönstren. När det gäller bokhyllor, sängar eller garderober kan du beställa online och få utrustningen monterad hemma. Det är ganska genialt. Men att ha en uppfattning om hur du vill använda dina rum är trots allt ditt ansvar. Gillar du att mörklägga i tv-rummet? Är det dragigt i hallen? Det kan vara något som en bra gardin kan råda bot på. Utan att det kostar skjortan.

Koppling mellan ute och inne

I takt med den tekniska utvecklingen har fönster och dörrar mot balkong och altan fått allt större fönsterpartier. Det är förstås också en designdetalj. Om din bostad är nyproducerad är det inte omöjligt att du har stora glasytor. Många tycker det är fint och trevligt att ha det öppet och ljust. Det beror på vad du ser på utsidan och hur mycket insyn du tycker känns lagom. I västerläge kan det bli väl soligt, då kan det vara rätt med ett material som dämpar ljuset och värmen.

Att hänga gardiner i fönstren kommer också att påverka akustiken. Det har betydelse för känslan i rummet, men såklart också för hur film och musik uppfattas från högtalarna. Har du mycket av hårda ytor i kakel, betong eller marmor är det helt klart en fördel med inslag av textil. Om du tycker det är krångligt med alla detaljer, ta kontakt med någon som kan trender och inredning så kommer de hem och hjälper dig.

Hur mycket vind tål en markis?

17 feb 2020

Hållbarhet är en av de punkter som bör väga tungt i val av markis. En fråga du bör ställa dig är – hur mycket vind tål en markis?

Det finns idag ett mycket stort utbud av olika markiser att välja på. Allt från de minsta fönstermarkiserna till de som täcker nästan hela altanen. En sak att ta ställning till är vilken funktion de ska ha. Men man bör även se till hållbarhet utifrån vad de kommer utsättas för. Det är exempelvis mycket stor skillnad mellan olika modeller gällande hur mycket vind de tål. 

Storleken – fångar upp vind

En stor terrassmarkis fångar upp relativt mycket vind – likt ett segel. Är det mycket blåsigt kan en terrassmarkis monteras med stödben eller annat som därmed håller den på plats. Man bör däremot kontrollera vad som gäller för bygglov i dessa fall. Markiser får generellt monteras utan bygglov men om de har stödben eller liknande konstruktion kan bygglov krävas. 

En mindre korgmarkis fångar inte upp samma mängd vind vilket betyder att de står emot vinden bättre. Dessutom är dessa konstruerade så att vinden inte får fäste speciellt lätt. Detta genom att se ut som en upp- och nedvänd korg. 

Påverkas av flera faktorer

  • Storlek – Ju större desto mer vind kommer den att fånga upp
  • Placering – Högre upp skapar mer vindpåverkan
  • Omgivning – Byggnation och växtligheter påverkar vindens möjligheter att nå fram
  • Väderstreck – Påverkar främst solmängd

Öka säkerheten med

  • Installation av proffs (se nedan)
  • Ben och stag (kan kräva bygglov)
  • Vindsäkringstag
  • Se på vindklasskalan

Vindklassad  

Flera återförsäljare av markiser har modeller som är klassade för att stå emot vind. Det kan exempelvis vara att modellerna hittas på en skala mellan 1 och 3. Därmed visas viss skillnad mellan de olika markismodeller som säljs. 

Öka säkerheten med installation av proffs

Oavsett vilka markiser som ska monteras upp finns stor fördel att låta proffs montera upp dem. För det första kan montörer avgöra hållfasthet och olika alternativ. För det andra kan de sedan montera markiserna på ett sätt som ökar dess hållbarhet mot vinden. 

Många solskyddsföretag erbjuder paketlösningar som därmed innefattar mätning, tillverkning och montering av markiserna. I dessa fall brukar även garanti ingå på material och montering. 

Vindsäkra markiser

Några helt vindsäkra markiser finns inte. Men det finns automatiserade modeller som känner av sol- och vind. Med mätare känner den av när markisen bör dras in för att inte skadas av vinden. Är det mindre mängd vind känner den av solmängd och anpassas därmed efter det.

Vilket balkongläge är bäst?

28 nov 2019

Dom flesta som bor i lägenhet nyttjar sin balkong flitigt under sommarhalvåret. Söder, norr, öster eller väster – Vilket balkongläge är bäst? 

För- och nackdelar med alla lägen

Smaken är som baken men visst är det trevligt att kunna njuta av dagens bästa soltimmar direkt från sin balkong? Eller tillhör du kanske en av dom som föredrar långa och svala dagar med en bok i handen? Det finns mycket att fundera på om man ska köpa en bostad utifrån vilket balkongläge den har. Alla väderstreck skiljer sig av naturliga skäl och samtliga har sina för- och nackdelar beroende på vad man själv gillar. 

Söderläge bra för värdet

En balkong med söderläge är att föredra för den som vill njuta av solen under dagens varmaste timmar. Bostäder som har just en balkong mot söder har också visat sig ha ett högre värde, och finns den informationen med i en försäljningsannons brukar det bli rusning till visningen av just dessa två anledningar. Det är alltså väldigt populärt och det är dessutom det enda alternativet för den som vill kunna njuta av en solglimt även på vintern. 

Gillar man att odla är det såklart också en fördel att kunna utnyttja solens stålar så mycket som möjligt, så för soldyrkaren och den med gröna fingrar kan ett balkongläge i söder vara bäst. 

Öst och väst också populärt 

Ett annat populärt balkongläge är sydväst. Här får man njuta av solen under eftermiddag och kväll vilket kan vara en fördel för den som inte är en morgonmänniska. Att se solen försvinna i horisonten på kvällen är en utsikt man verkligen kan njuta av, dag efter dag. 

Är man däremot en morgonmänniska som gillar att vara uppe i ottan kan en balkong mot väst vara att föredra. Här kan man se hur solen går upp på morgonen och kanske vill man njuta av morgonkaffet innan det värsta värmen slår till. Solen passerar lagom till lunch vilket är bra för den som vill vistas på sin balkong utan att det blir allt för varmt. 

Norrläge har sina fördelar 

Med en balkong i norrläge kan man skymta både solens uppgång och nedgång, något som inget annat väderstreck bjuder på. Däremot få man inget direkt solljus under dagen men det finns trots allt dom som föredrar det också. En balkong som vetter mot norr är dock enligt statistik det minst populära och minst efterfrågade alternativet. Det är heller inte direkt något som har en tendens att öka värdet på bostaden oavsett hur rymlig, ombonad och trevlig balkongen är. 

Smaken avgör 

Det är såklart svårt att säga vilket balkongläge som egentligen är bäst eftersom det beror på vad man föredrar. För någon är en norrvänd balkong det bästa tänkbara och för någon annan passar en i söderläge bättre. Enligt statistik och rent värdemässigt kan man dock se tydligt att balkonger i söderläge samt sydväst är dom allra mest populära. 

Finns det solskyddande fönster?

10 nov 2019

Tänk att det numera finns så många olika slags fönster med olika mycket anpassade egenskaper som finns för alla dem som önskar sig fönster med viktiga fuktioner. De viktigaste brukar vara de isolerande fönster som kallas Energifönster. Byter man ut sina gamla fönster till dessa Energifönster kan man med tur, sänka sina uppvärmningskostnader. Den sm bor i villa vet att det är uppvärmningskostnaderna som är de högsta utgifterna i en villaägares ekonomi.

Förutom Energifönster som isolerar villan mot kölden utomhus och behåller värmen inomhus, finns det även andra slags fönster. Numera kan man skaffa sig solskyddande fönster. Då mäter man fönster med ett U-värde. Ju lägre Uvärde desto bättre solskydd har fönster. Dessutom finns det numera fönster med ett mer aktivt solskydd, än det u-värde som man mäter solskyddet med. Det är då solskydd som gör att fönster aktivt skyddar mot solens värme och behåller ett rum svalt. De har då ett skyddande laminat som mörknar när solen ligger på.

Önskar du dig nya fönster?

Dne som har funderat på nya fönster i Nyköping, till exempel, kan googla "solskyddande fönster Nyköping", för att få veta vilka leverantörer som kan erbjuda solskyddande fönster och som finns i Nyköping. Google har då sökmotorer som då söker efter just orden "solskyddande", "fönster" och "Nyköping" och kan då snabbt föreslå alla de som har angett någonstans på sin hemsida att de kan erbjuda solskyddande fönster i Nyköping. Sedan är det ingen dum idé att besöka den fönsterleverantör som man har läst om. Då kan man på plats se hur de olika fönster ser ut, och kan prata med dem som arbetar på plats om de olika funktioner som man önskar på sina fönster – i detta fall solskyddande fönster. Det är en bra fördel just med att besöka en butik fysiskt och kunna fråga dem som har arbetat med fönster i många år.

Anlita fönsterleverantör i Nyköping

Man kan alltid anlita en fönsterleverantör som arbetar i Nyköping. Då har de inte så långt att åka om man vänder sig till en lokal leverantör. Många av de duktiga och seriösa fönsterleverantörerna ger dessutom garanti på sina fönster och kanske till och med service på sina fönster. Har de då nära till den egna villan, blir det varken långt eller dyrt att komma ut om något skulle behöva fixas med fönster. Förutom solskyddande fönster finns det produkter som också skyddar mot solen. Vill man ha ett fönsterbyte på plats i Nyköping kan man läsa mer här om fönsterbyte i Nyköping.

Solskyddsglas i söderläge

20 aug 2019

Nu är sommaren äntligen här, och hur mycket vi än älskar solen så vet vi ju också hur påfrestande det kan vara att få mycket av den. Det är ju därför den här bloggen finns, för att komma med bra tips på hur man både kan njuta av solen och samtidigt slippa de negativa konsekvenserna a för mycket sol.

Har du flera fönster i söderläge vet du vad vi pratar om. För mycket insläpp av solvärme genom fönstren en sommardag kan göra innertemperaturen olidlig, och ju större fönster du har desto värre blir det. Samtidigt vill man ju unna njuta av utsikten från fönstren utan att behöva dra ner persienner eller ha markiserna nedfällda för att stänga ute solen.

Stänger ute värmen men inte ljuset

Det är här solskyddsglas kommer in. Solskyddsglas är ett speciellt glas som endast släpper igenom ljuset från solen, inte värmen. Eller, för att vara exakt, det släpper igenom så gott som allt ljus, och stänger ute två tredjedelar av värmen. Men de två tredjedelarna gör att man utan besvär kan vistas i ett rum med söderläge och få ett härligt ljusinsläpp utan att det påverkar innetemperaturen.

Det finns två typer av solskyddsglas, dels genomfärgade rutor som absorberar värmen, och dels glas som är utrustat med en tunn film som i ställe reflekterar värmen och håller den på utsidan. Genomfärgade rutor är mer effektiva mot värme, men är å andra sidan lite mörkare i färgen. Med en film på glaset får du full transparens och ungefär 50% av värmen motas bort.

Solskyddsglas till flerfamiljshus

Det blir allt mer populärt att låta installera solskyddsglas i samband med fönsterrenoveringar. Om du kontaktar en bra fönsterfirma i Stockholm som erbjuder fönsterrenoveringar så kommer de att kunna hjälpa dig att hitta bra solskyddsglas som passar dig, och de kan även hjälpa dig att sätta in glaset i dina befintliga fönster, kanske i samband med en fönsterrenovering.

Om du är medlem i en bostadsrättsförening i Stockholm som har många fönster i söderläge kanske det skulle kunna vara intressant för hela föreningen? Ta upp frågan på ett möte, det finns säkert fler grannar som lider av att det blir för varmt om somrarna när solen ligger på. Genom att beställa solskyddsglas till flera lägenheter på en gång går det ofta att få ett betydligt bättre pris per fönster. Det finns också många bra fönsterfirmor i Stockholm som är vana att utföra fönsterrenoveringar åt bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. För en sådan firma är de tingen match att snabbt byta ut de vanliga rutorna mot solskyddsglas.

Bästa solskyddet till bilen

10 jul 2019

Det allra bästa solskyddet till din bil är solfilm på bilrutorna. Det finns många olika slags solfilmsskydd som är mer eller mindre tonade. Här finns allt från helt osynlig solfilm som endast skyddar från solens skadliga UV-strålar och som ser till så att bilen inte blir överhettad, till helt svarta solfilmsrutor som gör att man inte kan se in i bilen. Sedan finns det nyanser av tonade bilrutor från halvmörkt och bara lite mörkare rutor. Det är möjligt att skydda bilen utan att rutorna ser helt svarta ut. Det är inte alla som vill ha helt mörkt inne i bilen även om man skaffar solskydd som inte gör så att bilen blir överhettad under varma sommardagar.

Skaffa solskydd som skyddar mot värme

Varje sommar är det alltid någon knäppgök som lämnar ett litet barn eller ett husdjur inne i bilen. De förstår inte att en bil som står stilla, utan att motorn går på med svalt air-condition blir outhärdlig. Även om bilen skulle stå i skuggan och med fönster nervevae blir bilen en värmefälla. Det blir mycket, mycket snabbt alltför hett inne i en bil om man inte har öppna bildörrar i ett tvärdrag, men ingen vill lämna en bil med helt öppna dörrar på en parkering utan övervakning. Därför kan man aldrig, aldrig lämna en levande varelse kvar i bilen under sommaren. Regnar det ute och det är någorlunda kallt, är det ju en annan sak, men så snart som solen är framme, blir bilen rena rama dödsfällan för den stackare som är kvar i bilen. Man får aldrig lämna en hund, katt eller ett barn inne i en bil.

Solfilm skyddar föraren från att bländas 

En solfilm på bilens rutor gör också så att föraren slipper bli bländad av solen. Det är oftast det man tänker på när man fundear på att montera solfilm på bilens rutor. Att slippa bli bländad när solen lyser starkt in i bilen kan vara skillnaden från att krocka med en annan bil eller köra på någon som rör sig i trafiken. I bästa fall kör man bara ner i diket när man blir bländad, men inte heller det är särskilt önskvärt för den som äger bilen. Då är det så mycket bättre att skaffa sig solfilm till bilrutorna. Det är en billig försäkring mot bilskador och skador på människor. Antingen kan man montera solfilmen själv på bilrutorna. Det kan man göra om man är van vid att limma på en film med lim. Det är ganska knepigt att göra det själv. Det krävs att man har gjort det några gånger för att det ska bli bra. Man vill ju inte köra omkring med veckade solfilmer på rutorna. Då är det bättre att låta en mekaniker göra det så att det blir porffsigt gjort. Läs mer om här: https://www.solfilmstockholm.nu.

Så hittar du terassmarkiser i Stockholm

2 jul 2019

Behöver du terrassmarkiser i Stockholm? Om du inte på rak arm känner till någon som handlar med terrassmarkiser i Stockholm kan du börja med att googla "terrassmarkiser Stockholm" för att få några adresser på sådana handlar i Stockholm. Antingen kan du gå in på deras hemsida på nätet och beställa hem terrassmarkiser i Stockholm, eller besöka affären så att du kan ta en titt på dem direkt. Du kommer förmodligen att överraskas av det stora utbud som finns på terrassmarkiser, det finns i flera olika färger och former; korgmarkiser, screenmarkiser, raka terrassmarkiser och raka markiser som sitter monterade och täcker hela fönster.

Terrassmarkis skyddar som ett tak

Du vet väl att terrassmarkiser även skyddar som ett tak över terrassen, altanen, balkongen eller över pergolan om du har en sådan. Markiserna av idag är tillverkade av så pass bra och hållbara material att de håller mot regn och vind. Har du en liten eller stor terrass, pergola, altan eller balkong kan du få en måttbeställd terrass som passar in perfekt för din favoritplats i solen. Man vill ju kunna sitta utomhus även om det inte är särskilt bra att sitta just i solen men har man en terassmarkis kan man unna sig det. Och har man en terrassmarkis av ett bra material kan man fortsätta sitt ute när det regnar. Inget behöver störa gemenskapen utomhus.

Terrassmarkisen blir en fin inredningsdetalj

Om man ser till att välja en fin markis som bryter av fint mot huset, får man en fin inredningsdetalj som ger fröjd för ögat. Många har förfinat sina fasader med hjäl av markiser. Man kan matcha någon fin detalj på husfasaden när man väljer markiser. Det finns vid en enkel sökning på "terrassmarkiser i Stockholm" cirka ett 20-tal markisaffärer. Välj förslagsvis en affär som har egna montörer som kommer ut till dig som är kund, och monterar fast markiserna så att de (och du) vet att markiserna monteras på rätt sätt så att de skyddar som bäst när de väl är uppe.

Skaffa med eller utan kassett

Antingen kan du skaffa markiser med eller aluminiumkassett, som du enkelt kan veva in markisen i och skydda dem mot väder och vind. Eller om du väljer en markis med bättte och mer hållbart tyg så slipper du veva in eller ta ner dem när det regnar. Dem behöver du inte ta in på vintern utan då kan du ha dem kvar. Vill du inte ha kvar dem när det snöar är det bara att ta ner dem.

Sommarens trender på gardiner

16 jun 2019

När det är sommar behöver vi gardiner som skyddar mot solens starka och heta strålar mer än någonsin. Därför har vi tagit reda på sommarens trender när det kommer till gardiner. Vi ser några trender när det kommer till gardiner som går igen i de flesta inredningshandlar och som har vissa gemensamma nämnare. Här går vi igenom de viktigaste.

1. Höga gardiner

Vi har nu ett tag sett gardiner som ser höga ut och som helst monteras uppe i taket. Helst vill vi ha gardiner som påminner om gardiner som man hittar på hotell. Gardinerna ska vara långa och täcka hela längden på fönstret, plus en del av väggen. Ska du välja längd på gardinerna bör du ta i. Det är bättre att gardinerna når hela vägen ner och till och med ligger till viss del på golvet. Det ena hörnet på gardinen kan du dessutom höja så att gardinen ser lite draperad ut. Vi ser också mest att gardinerna är enfärgade, och går från allt i turkos, mossgrönt eller grått, beige och rosa.

2. Två gardiner i olika färger

Det är också mycket populärt att se gardiner i två olika färger, som här i vitt och rosa. Och de vita gardinerna går i en tunnare material. Just dessa två olika gardiner i olika färger är mycket populärt i sovrum. Här ser vi också relativt tunga gardiner som går längs hela väggen, från tak till golv. Materialet i gardinerna går från allt från tunna satingardiner till sammetsgardiner. Men vi ser en del gardiner även i lin. Årets färger är roströda, burgundy, ockra, åskgrått, mossgrönt och djublått – och så rosa som nu har hängt med i mågna år.

3. Hissgardiner i köket

Även om vi gärnra inreder med tunga och långa gardiner i sovrum, eller i vardagsrum ser vi ofta hissgardiner i köket. Här ser vi gula hissgardiner med ränder i vitt. Ränder på gardinerna är väldigt inne just nu, liksom ränder på rullgardiner. Hissgardinerna har inte på något sätt förlorat i popularitet, tvärtom, ser vi hissgardiner som är måttanpassade. Här kan du läsa mer om måttanpassade gardiner i Malmö.

4. Randiga rullgardiner

Ränder både på markiser, persienner och gardiner är mycket populära. Vi ser det omtyckta mönstret på flera solskydd i sommar. Flest är ränderna på längden, men vi ser även ränder på tvären. Persiennerna med ränder gör att man får så mycket större utsikt ut inifrån, då lamellerna mellan solskyddet möjliggör utsikten.

Persienner i trä eller aluminium?

15 maj 2019

När det är dags för nya persienner i fönstren, finns det numera mycket att välja på. Som i alla branscher har utbudet av persienner vuxit i takt med att tillverkare och försäljare fått upp ögonen för att många kunder vill ha flera varianter att välja mellan. Ett stort utbud av olika färger, former och material på persiennerna gör det så klart lättare att hitta persienner som verkligen tilltalar en, och har potential att se snygga ut i bostaden, men på sätt och vis gör det ju också processen svårare. Särskilt för den som är lite velig av sig. Måste man verkligen göra val om precis allt?

Självklart måste man inte göra val om precis allt. Det går alldeles utmärkt att välja vanliga hederliga vita aluminiumpersienner när du vill ha nya solskydd i fönstren. Bara att mäta dina fönster och ringa persiennfirman, så tillverkar de persiennerna och kommer hem till dig och monterar. Men för dig som gillar när det finns lite att välja bland, och gärna kanske också har persienner av olika typ i olika rum, tänkte vi här lite kort gå igenom de fördelar och nackdelar som finns med de två vanligaste persienntyperna, träpersienner och aluminiumpersienner.

Fördelar och nackdelar med träpersienner

Träpersienner är väldigt snygga. Det är nog den främsta anledningen till att folk väljer dem. Ur solskyddssynpunkt är de inte lika effektiva som aluminiumpersienner, även om de så klart har förmågan att dämpa solljus och försänka ett rum i dunkel. Träpersienner går inte att hänga inne i ett fönster, utan måste hängas utanför, och det är framför allt detta som gör att de funkar lite sämre som solskydd. Men i gengäld blir ju träpersienner ett snyggt inslag i ett rum, och kan verkligen hjälpa till att sätta stämningen.

Träpersienner finns med lite olika tjocklekar på lamellerna, från tunna till upp emot fem centimeter breda. Ju tunnare lameller, desto bättre mörkläggningsförmåga. Träpersienner passar bäst i rum där man vill satsa på en snygg inredning och inte behöver kunna mörklägga helt utan bara dämpa solinstrålningen, som i vardagsrum och kök till exempel.

Fördelar och nackdelar med aluminiumpersienner

Aluminiumpersienner stänger effektivt ute solljus och kan verkligen mörklägga ett rum. De kan hänga både inne i fönstren och innanför, men det förra är vanligare. Då kräver de dessutom mindre underhåll och kan enkelt manövreras med ett persiennsnöre och en vridstång. Tycker du att vanliga vita persienner ser lite tråkiga ut finns det faktiskt ett stort antal färgade persienner att välja bland. Färgade persienner kan verkligen liva upp ett rum och göra det lättare att matcha inredningen, till exempel i barnens rum. Aluminiumpersienner passar bäst i rum där man verkligen vill kunna göra helt mörkt, som i sovrum och teverum.

Persienner i Stockholm

Oavsett om du vill ha aluminiumpersienner eller träpersienner är det lätt att hitta en tillverkare och montör av persienner i Stockholm. Eftersom det alltid finns behov av nya persienner i stora bostadsområden så finns det en persiennfirma i snart sagt varje stadsdel i Stockholm. Att beställa nya persienner är enkelt, bara att ta mått på fönstren och ringa upp persienntillverkaren och säga vilken typ av persienn du vill ha och hur stora dina fönster är. Efter några dagar kommer persiennmontören och sätter upp persiennerna, vilket bara tar några timmar.

Skaffa ett bra solskydd till sommaren

13 maj 2019

Solen under högsommaren i Sverige kan bli mycket varm, både inne och ute. Det gör stor skillnad för temperaturen inomhus när man har ett effektivt solskydd i form av till exempel markiser eller persienner.

Persienner och även gardiner är effektiva för mörkläggning men det kanske inte är så snyggt som en vacker markis. Det kan också göra att man får lägre energikostnader. Persienner monteras oftast mellan fönstren och är lätta ett justera efter behov.

Olika varianter av solskydd

Beroende på om det är fönster eller uteplatser i form av balkonger eller terrasser så finns det olka produkter att välja bland. 

När det gäller att skydda fönster är det populärt att använda en så kallad fönstermarkis. Den finns att få i alla storlekar och utföranden, så du garanterat kommer att hitta en som passar just ditt fönster. En fönstermarkis skyddar mycket effektivt från solens strålar men släpper samtidigt in ljuset i rummet. Den består av stomme i metall och ett mycket kraftigt tyg som tål väder och vind och såklart skyddar mot solen. Det gör att temperaturen inomhus blir svalare men bibehåller solens ljus.

Möjligheterna till olika utseenden på fönstermarkisen är enormt. Det finns modeller i alla färger och mönster man kan tänka sig. Det finns varianter som passar små fönster och stora panoramafönster.

När det gäller att fälla upp och ned markisen finns det både klassiska manuella vevar och elektroniskt styrda motorer. Dessa digitala varianter kan styras med timer eller via automatik med hjälp av en solcensor som smidigt vevas upp och ned beroende på om det är sol eller ej.

För uteplatser och terasser 

På uteserveringar och uteplatser kan det bli olidigt varmt på sommaren om man inte har ett effektivt solskydd. Solens strålar är både besvärligt och även farliga. Så slarva inte med solskyddet. Det finns ett flertal lösningar att välja på. Vanliga parasoller är smidiga för mindre men det kan vara jobbigt att flytta dessa hela tiden. Vindsegel kan vara snyggt att ha också.

Men det vanligaste solskyddet är den så kallade terrassmarkisen. Den finns att få i alla storlekar och är mycket snygg att titta på. Denna variant finns också så den passar på balkonger. En markis kostar från någon tusenlapp upp till hur mycket som helst beroende på utförande. 

Passa på att se över bostadens eller fastighetens solskydd innan sommaren är här. Här kan du få mer information om hur det går till och boka en konsultation: https://www.markiserdanderyd.se.

Skydda bostaden mot solen

2 maj 2019

Det är många skadliga strålar som vi får med solstrålarna. De flesta tror väl på växthuseffekten, eller? I alla fall vet de flesta att solen har skadliga UV-strålar. Med tanke på de många patienter som varje år drabbas av malignt melanom – hudcancer, så vet vi att solen har många skadliga strålar. Hudcancer är en mycket aggressiv cancerform. För de stackare som drabbas av malignt melanom, innebär det ofta ett snabbt förlopp. Det innebär att det är mycket viktigt att snabbt upptäcka varje antydan till cancer. Så ser man att man har någon prick som man inte känner igen, bör man så snabbt som möjligt gå till hudläkaren för att ta prover på den.

Då är det bättre att skydda sig mot solen

Därför är det viktigt att alltid inpränta att skydda sig mot solen. Dels bör man alltid använda sig av solskyddande krämer med UV-skydd när man är utomhus i solen. Dels bör man alltid skydda sig när man sitter ute på stranden eller på altanen, balkongen eller var man nu sitter ute. Då bör man inte sitta i solen och pressa som man kanske kunde göra förut. Man bör sitta i skuggan. Där blir man brun ändå, men inte i samma snabba takt som när man sitter direkt i solen.Dels bör man även skydda bostaden mot skadliga UV-strålar, vilket man gör mest effektivt med hjälp av persienner eller markiser. Men vad är bäst när det kommer till olika slag av solskydd för hemmet? Det finns ju olika fördelar med de olika skydden.

Solfilm

Man kan lägga på en solfilm på fönster, och bilfönster om man så vill. Det blir ju lite mörkare när man tittar ut, så det kanske inte är det första som man tänker på när man vill skydda sina fönster hemma mot UV-strålarna.

Persienner

Persienner är band det mest effektiva sättet att stänga ute solen ur rummet. Här blir man ju lite isolerad om det är allt för täta persienner. Det finns persienner som man kan ställa in som täcker antingen hela eller endast delar av fönstret, i olika färger och mönster.

Jalusier

Det finns jalusier som man täcker för hela eller delar av fönstret. De påminner lite om vanliga gardiner men är mer solskyddande än gardinerna.

Gardiner

Vanliga gardiner är även solskyddande, men oftast vill man inte ha fördragna gardiner hela tiden då det känns isolerande mot omvärlden.

Markiser

Markiser skyddar mot solen och skyddar hela föntret och gör att de inte blir upphettade om det är varma sommardagar.

Vill du läsa mer om olika solskydd? Fortsätt då läsa här: https://www.persiennersolna.se.

Solblekta golv blir som nya efter golvslipning och ytbehandling

4 apr 2019

Om du tidigare haft en större möbel, som en bokhylla till exempel, och sedan tar bort den när du vill möblera om rummet, finns det stor risk att partiet där möbeln stått är mörkare än det övriga golvet. Det är inga konstigheter med det, det är helt enkelt UV-strålningen från solen som har fått det exponerade golvet att blekna, medan den täckta delen av golvet behållit samma nyans som det haft när möbeln ställdes dit. Samma sak sker när man har en matta liggandes på samma plats i rummet i många år.

En sådan här nyansskillnad kan vara mer eller mindre tydlig; ibland är det knappt så att det märks och ibland stör man sig jättemycket på det och tycker att det är fruktansvärt fult. Om du är en person som tänker mycket på golven och vill att de ska se fräscha och välvårdade ut, så vet du säkert också att en golvslipning och en ny ytbehandling får golvet att se enhetligt och snyggt ut igen. En golvslipning i Stockholm inklusive ytbehandling kostar sällan mer än ett par tusen, så det är helt klart värt pengarna.

Alternativ till golvslipning

Om golvet däremot är i fint skick i övrigt och du känner att du helst skulle vilja vänta några år med att slipa det, har du ett par andra alternativ. Det första är att täcka över den mörkare delen igen, kanske med en ny möbel eller med en matta. Detta får ju dock ses som en nödlösning eftersom det ju faktiskt kommer att göra nyansskillnaderna i golvet ännu större. Ingen kommer ju att se det dock, förrän ni säljer bostaden och den nya ägaren vill möblera på sitt sätt.

Det du också kan göra är att helt enkelt lämna golvet som det är och hålla den mörkare delen av golvet exponerad. Med tiden kommer nyansskillnaderna att bli mindre, och till sist kommer de inte att synas. Detta är dock en process som tar flera år, så vill du ha ett snyggt golv snabbt så är slipning och ytbehandling den bästa lösningen.

Modern golvslipning i Stockholm

Nuförtiden går en golvslipning med efterföljande ytbehandling på bara en dag Det beror på att golvslipare idag använder sig av golvslipmaskiner kopplade till dammsugare, som gör golvslipningen het dammfri. En stor vinst, inser säkert den som varit med om golvslipningar i gamla dagar, då slipdammet virvlade runt i lägenheten i flera dagar efteråt. På den tiden var man tvungen att vänta med ytbehandlingen till dess att allt damm lagt sig och sedan rengöra och ytbehandla golvet. Nu går det att göra direkt.

Fixa golvet och skydda det mot solen

Om du har haft en hög solinstrålning i ett rum där det stått stora och tunga möbler, och fått ojämnheter i golvet, ta in en golvslipare och låt denne slipa och ytbehandla golvet. Det är en liten kostnad sett till hur fint golvet blir efteråt. Köp sedan ett par ordentliga solskydd, som persienner eller markiser, att täcka fönstren med när solen ligger på som värst, så håller sig dina golv fina längre.

Så skyddar du dig bäst mot solen på safari

25 mar 2019

Att åka på safari i Afrika är ett äventyr av det där slaget som man kanske bara är med om en gång i livet. En safari ger närkontakt med en för oss nordbor väldigt annorlunda värld, som visar sig både i livet inne i städerna och ute bland djuren i safariparken. Det finns många länder med nationalparker som lämpar sig bra för safari, till de vanligaste hör bland annat Sydafrika, Botswana, Zimbabwe, Kenya och Tanzania. I alla dessa länder finns möjlighet att se ett stort utbud av vilda djur och fåglar. Krugerparken i Sydafrika är en av de artrikaste platserna på jorden, med närmare 150 däggdjursarter samlade på en relativt liten yta.

Sol och värme

Åker man till Afrika på safari vet man förstås att det kommer att bli varmt och soligt. Ju längre söderut man kommer, desto tydligare blir det att årstiderna är omkastade från våra. I Sydafrika är det vinter när vi har sommar. Vintrarna är dock inte som här, utan dagstemperaturerna kan vara över tjugo grader, och man behöver definitivt skydda sig mot solen. Nätterna och morgnarna kan dock bli väldigt kyliga vintertid.

Somrarna är mycket varma, både dag och kvällstid. När solen står som högst på dagarna är det nästa omöjligt att vara ute och röra på sig. Ofta läggs safariutflykterna på morgnar och kvällar, och som safariresenär håller man sig på lodgen när det är som varmast.

Hatt, heltäckande kläder och solglasögon

Ett av de viktigaste föremålen att packa med sig på en safariresa är en bredbrättad hatt, helt med snörning. Skyddar hatten även hals och axlar är mycket vunnet. Dessutom ska man ha heltäckande svala kläder i neutrala färger. T-shirt och shorts fungerar inte alls, de exponerar huden för stekande sol, damm och grus från vägarna och dessutom morgonkyla vintertid. Beigea nyanser är bättre än helt svart, vitt eller färgglatt eftersom du smälter in bättre i landskapet och blir svårare att upptäcka för djuren.

Solglasögon är också ett måste. Dels skyddar de ögonen mot solen, som i Afrika ger ett betydligt starkare ljus än vad vi är vana vid på våra breddgrader. Men solglasögonen är också utmärkt på bilfärderna i parkerna, där de skyddar ögonen mot vägdamm och vind. Även solglasögonen får gärna ha ett snöre som gör att de inte försvinner om de skulle råka blåsa av i farten.

Solskyddskräm och kylbalsam

En solskyddskräm med hög skyddsfaktor, minst 40, är obligatoriskt även om du inte bränner dig lätt. Se till att vara insmord från morgon till kväll, och glöm inte fötterna om du har sandaler. Armleder, halsen och annan blottad hud är också viktigt. Efter en lång dag ute kan det också vara skönt att smörja in sig med kylbalsam, även om man inte direkt bränt sig. Exponering för den afrikanska värmen och solen gör att huden mår bra av att kylas ner lite på kvällarna.

Vad är bäst solskydd just för dig?

26 nov 2018

Vad är det för slags solskydd ud behöver? Den frågan är viktigast att ställa dig när du ska välja solskydd. Beroende på vad för slags fönster det är som du behöver solskyddet till, bör du välja solskydd. Har du ett fönster i östlig riktning, och får in morgonsol, kanske du behöver persienner som skyddar dig från en sol som kanske väcker dig tidigt på morgnarna.

Antagligen behöver du samma slags persienner om du har sovrummet i västlig riktning, vilket innebär att du har kvällssol som kanske hindrar dig från att somna om kvällarna. Är det däremot vardagsrummet som badar i kvällssol, behöver du knappast persienner i vardgsrumsfönstret, som skydd mot kvällssolen.

Då kanske det räcker med markiser eller jalusier, som visserligen skyddar mot kvällssolen men som är snygga att ha i ett vardagsrum. Här går vi igenom olika solskydd och på vilket sätt som de skyddar på bästa sätt.

Persienner

Persienner är oftast snyggast i sovrum och de är dessutom de lsags solskydd som skyddar på mest effektiva sätt för fönster. De flesta kanske tänker på persienner och associerar dem med ljusgrå och fula persinner som har funnits i alla fönster i flerfamiljshus byggda under 1950-60-talet. Numera finns det persienner i vackra färger och mönster, som inte alls är varken ljusgrå eller fula.

Jalusier

Även inom området jalusier finns så många snygga varianter, som till exempel jalusier som man monterar på ställningar längs fönster och gör att du kan skjuta dem så att de finns upptill eller nertill på fönster. Eller du kanske vill placera dem mitt på fönster? De finns i olika snygga färger och mönster och blir till snygga dekorationer i fönster. Du kan även få dem perforerade så at de bildar snyga mönster i vardagsrumsfönster. 

Markiser

Markiser är kanske de slags solskydd för fönster som vi mest förknippar just med solskydd. De är också de snyggaste solskydd som man kan montera i fönster. De ger nämligen vilket hus som helst en känsla av lyx. Markiser över fönster är ett sätt att förbättra fasaden. Snyggast är det om man väljer en snygg färg eller mönster på markiserna som blir en snygg färgklick som passar fasadens färger och byggmaterial.

Det finns även markiser, som passar bra till trädgården och som fungerar som ett slags kombinerat insybnsskydd och vindskydd, då markisen går längs marken och rullas ut som ett litet mini-staket och som fästes i en stolpe i marken. Då bildar markisen ett skydd mot vinden, om man till exempel vill sitta utomhus i lä en tidig vårdag och vill drick kaffet utomhus. Läs mer här om olika slags solskydd som du kan få tag i Sollentuna.

Kan jag sola med åderbråck?

2 nov 2018

För vissa personer så blir solskydd mer än bara en ett effektivt sätt att stänga ute solen; det blir en absolut nödvändighet. För mycket sol är skadligt för oss alla och ingen mår bra av att vistas för länge ute i ett starkt solsken. Vi exponeras hela tiden för farliga UV-strålar och i takt med att vårt ozonlager blir svagare så blir också behovet av skydd mer påtagligt.

Har man exempelvis malignt melanom ska ska man undvika solen i den mån det är möjligt. Där blir kravet på ett bra solskydd i bostaden tydlig. Man vill kunna vara utomhus, men man vill inte exponeras för det direkta solskenet. Cancer är en sak, men frågan är om andra - mindre allvarliga - åkommor ska hanteras på samma sätt?

Som sagt. Ett direkt solljus är inte bra för någon, men om man ser till exempelvis ett åderbråck så finns det per se inga faror med att, så att säga, få lite färg på benen. Där är det snarare tvärtom för många drabbade som av fåfänga skäl söker dig till solen och utsätter sig för mer risker. Varför? Jo, för att en brunare hud gör ett åderbråck mindre framträdande och att man därför vill vara solbränd. Vi skulle säga att den lösningen är att leka med elden. Det är bättre att ta tag i problemen från grunden och göra sig av med det åderbråck som skapar problemet.

Boka tid för en åderbråcksbehandling

En av tre personer drabbas av åderbråck. Gemensamt mellan dessa är att åderbråcket kan skapa problem i form av skam. Man skäms över att ha på sig shorts eller kjol, man undviker badstranden och man vill ogärna visa sina ben. Solar man - ja, då gör man det hemma i trädgården. För andra så kan ett åderbråck skapa mer fysiska problem som kan innebära svullnad, nedsatt känsel, tyngdhetskänslor, eksem och lättblödningar.

Oavsett: man kan få hjälp och idag är det mer effektivt än någonsin att bli av med ett åderbråck. Det finns flera olika behandlingar och det finns metoder som bevisligen fungerar exceptionellt bra. En åderbråcksbehandling med laser och en kompletterande kirurgi med virknålsteknik är ett bra exempel på något som tar bort ett åderbråck och förhindrar uppkomsten av nya.

Varför gör då inte alla detta om det fungerar så pass bra - hur kan det komma sig att vissa, trots detta, går omkring med ett åderbråck som man skäms över? Det handlar till mångt och mycket om okunskap och pengar. En seglivad myt som finns är nämligen att ett åderbråck inte går att bli av med.

Sant är att du inte kan bli av med det på egen hand utan att du måste ta professionell hjälp. Du kan lindra, du kan förebygga och du kan hindra förekomsten av ett nytt åderbråck (genom att motionera, använda stödstrumpor och inte stå stilla i för ensidiga ställningar för länge) - men har du drabbats så är ditt åderbråck också fast; om du inte genomför en professionell åderbråcksbehandling. Som alltså kostar pengar. Runt 25-35.000 kronor får du vara beredd att betala.

Landstinget då? Ja, det kan vara så att ditt åderbråck kan bekostas av landstinget. Men, då krävs det mer än att det bara är vanprydande. Det finns en lista av symptom på åderbråck som bekostas av Landstinget, minst fyra av dessa ska uppfyllas för att du ska ha någon chans till finansiering: Upprepade ytliga proppar, bensår, spontana blödningar och hudförändringar. Om inte - ja, då får du bekosta behandlingen med egna medel. Det kan man tycka är väldigt orättvist sett till att problematiken drabbar så många.

Hos https://narvakirurg.se hittar du mycket mer information om åderbråck.

← Äldre inlägg