Blogg

RSS

Med persienner sover du gott i Stockholm

21 Jun 2023

Stockholm ligger tämligen långt norrut på jordklotet. Under sommarhalvåret betyder det att nätterna blir väldigt ljusa. Med persienner kan man råda bot på det.

Att få en god natts sömn är värt mycket. Om man vaknar utvilad klarar man dagens utmaningar på ett bättre sätt än om sömnen varit sämre. Men vad ska man göra då, för att få den där goda, sköna och välgörande sömnen?

Jo, man kan göra en hel del. Dels ska du se till att inte titta på en skärm, till exempel mobilen, ett tag innan läggdags. Du kan även vädra sovrummet lite om det känns kvavt. Tänk på att vi sover bäst i något svalare temperatur, så sänk elementet om det är för varmt. Sedan ska det såklart vara mörkt i rummet.

Persienner kan rädda din nattsömn

Mörker styr sömnhormoner i kroppen. När det är mörkt utsöndras till exempel hormonet oxytocin som gör oss sömniga. Det gör att vi både vill gå och lägga oss samt att vi sover bättre när vi väl somnat. Om det istället är ljust kan du ju gissa vad som händer istället …

Bor du i Stockholm? Då vet du att nätterna kommer att vara väldigt ljusa under sommartiden. Lite väl ljusa, för att du ska sova tillräckligt bra. Att installera persienner kan därför vara en av de bästa sakerna du kan göra för din sömn. Det finns flera företag som sätter in persienner i Stockholm. Därmed finns det ingen anledning för dig att inte sova gott.

Det finns många snygga markiser i Ängelholm

28 Oct 2022

För den som vill sitta och äta middag utan att få solen i ögonen kan en markis vara lösningen. Man hittar snygga markiser i Ängelholm som passar alla fasader.

Trots att Sverige kan beskrivas som ett solfattigt land är det många som letar solskydd till sina hus och hem. Få människor uppskattar att ha solen rakt i ögonen när man sitter och arbetar, tittar på tv eller äter middag. Mörkläggningsgardiner kan vara en lösningen men för den som vill ha ett lite mindre drastiskt alternativ kan markiser vara en lösning.

Om man letar markiser i Ängelholm finns det många att välja mellan. Alla hus har ett unikt yttre och markisen ska gifta sig med övrig estetik. Markisväven ska dessutom vara tålig och klara många års användande utan att blekas och se tråkig ut.

Markiser ger ett lagom skydd

Som sagt så finns det många sätt att skydda sig och sitt hem från solens strålar. Ofta vill man ha ett solskydd som är lätt att avlägsna då solen som bekant flyttar sig och kanske bara stör några få timmar under dagen. En markis är ett perfekt skydd i dessa fall.

Utöver solskydd kan en markis erbjuda en form av tak utomhus. Stora markiser kan med fördel placeras över en altan där man har för avsikt att sitta och äta. Markisen agerar då såväl som sol- och regnskydd. För att göra användningen extra smidig kan man välja en markis med motor. Ett enkelt knapptryck är då allt som behövs för att hissa ut markisen.

Oavsett väder är det skönt med markiser i Stockholm

15 May 2022

Heta sommardagar i Stockholm är det inte så dumt med markiser som ger en bättre inomhusmiljö när solen gassar. De skyddar även under dagar med regn och blåst.

Om man bor i Sverige ska man inte klaga när solen väljer att titta fram. Vi har ju så långa och dystra vintermånader. När solen äntligen skiner så gläds vi till kropp och själ. Solen ger oss också D-vitamin som är viktig för orken.

Men nog måste du erkänna att solen ändå kan vara rätt irriterande ibland. Den blänker i datorskärmen och gör att du måste kisa. Om det är riktigt illa så får du huvudvärk på kuppen. Det kan också bli så att dina krukväxter blir alldeles stekta i fönstret. Under riktigt varma dagar kan solen ge ett nästan olidligt inomhusklimat.

Få hjälp med markiser i Stockholm

Kanske vill du börja kika lite på vad det skulle innebära för dig att installera markiser i Stockholm. Eller också har du redan bestämt dig och behöver anlita någon för att utföra arbetet. Då finns det kunniga och effektiva yrkesmän som du kan vända dig till.

Din markisleverantör i Stockholm kan erbjuda utmärkt service med snabb leverans och montering. De har lösningar för fönster, balkonger och uteplatser. En markis kan nämligen även skydda mot regn och blåst. Det gör det behagligt ute på altanen. Om du har behov av måttanpassning så löser firman också det. Du kommer att tacka dig själv till sommaren, och även till hösten.

Mörkläggande lamellgardiner - inte bara funktionellt

21 Sep 2021

Mörkläggande gardiner fyller en stor funktion. Dessvärre är de ofta ganska tråkiga. Lamellgardiner ser både fräscha och moderna ut, samtidigt som de fyller en mörkläggande funktion.

Funktionella inredningsdetaljer behöver inte vara fula. Ett exempel på detta är mörkläggande lamellgardiner. Mörkläggande gardiner i ditt klassrum, kontorsrum eller hemma brukar ofta se ganska tråkiga ut. Lamellgardiner ger däremot ett fräscht och modernt intryck. Utöver att ha en mörkläggande funktion, fyller de funktionen av vanliga gardiner när de inte är vinklade för att täcka fönstret. Då behövs inte längre två olika gardiner i samma fönster. Mörkläggande gardiner fyller flera funktioner. I skolsalar är mörkläggande gardiner nästan ett måste när du som lärare ska visa en film. Även när du i det dagliga lektionsarbetet använder en smartboard eller projektor för att visa lärarens datorskärm behövs det mörkläggande gardiner om solljuset är för starkt. Samma sak gäller givetvis i kontorets konferensrum.

Mörkläggande lamellgardiner stoppar solen

Du som någon gång arbetat natt, speciellt under den ljusa sommaren, vet hur värdefullt det är med mörkläggande gardiner som verkligen fungerar. Det kan mer eller mindre vara omöjligt att sova utan dem. Sedan den globala pandemin slog till har hemmakontoret blivit något som finns i allt fler hem. Har du ett hemmakontor vet du också hur mycket skada ett fönster med allt för stort ljusinsläpp kan göra. Oavsett om du bara sitter och arbetar vid datorn, eller om du sitter i ett möte och försöker se vad som visas när din kollega delar sin skärm.

Skydd i fönstret mot sol och ljus

21 May 2021

De flesta förknippar rullgardiner med mörkläggning i sovrummet framför allt sommartid. Rullgardiner behöver inte bara vara i sovrummet, de kan även fungera som ett insynsskydd i andra rum.

De ljusa sommarkvällarna är fantastiska, man vill sitta uppe länge och njuta då det aldrig blir mörkt. När man sedan lägger sig är det rent hopplöst att försöka somna då det är ljust utanför. Har man väl somnat dröjer det inte länge innan solen åter går upp i arla morgonstund. Gryningstrålarna letar sig på nytt in genom fönstret och väcker den som nyss somnat. Vintertid kanske det är en gatlykta som lyser rakt in och håller rummet upplyst hela natten.

Mörkläggning för rummet

Lösningen för att undvika dessa ljusstrålar in i sovrummet heter rullgardin. Idag kan man ha mörkläggande rullgardiner som gör att rummet även dagtid blir beckmörkt. Om man har migrän är det väldigt skönt att kunna lägga sig i ett mörkt rum och vila.

Många förknippar rullgardiner med sovrum, men faktum är att det går att använda dem på fler ställen, både hemma och på arbetet. Ett tips är att skapa insynsskydd på arbetet till mötesrum med hjälp av rullgardiner. Man kan använda rullgardiner när man behöver ha möten i avskildhet. För att få det bästa insynsskyddet eller mörkläggningen använder man sig av högkvalitativa rullgardiner i Stockholm. Då får man personlig hjälp med måttanpassade rullgardiner som passar för det behovet man har. Ett bra insynsskydd skyddar även möbler och tavlor mot att blekas av solens starka strålar.

Markiser för en behaglig måltid

16 Mar 2021

Markiser är bra när man äter utomhus, för att slippa stekas av solen. Men det är minst lika bra inomhus, när solen skiner in vid matbordet och bländar alla. Markiser är fina och praktiska.

Med markiser har man ändå full utsikt, om man sitter i rummet. Det känns inte så avskärmande som en persienn, men är både snyggt och effektivt som solskydd. Utomhus är det också både snyggt och dekorativt, speciellt om du låter färgen på markisen matcha huset och växterna. De blommor och krukväxter du har i fönstren blir också skyddade från solens stekande strålar.

Markiser för alla smaker

Särskilt när man flyttar in i ett hus eller ska måla om sitt hus, känns det fräscht att skaffa nya markiser på samma gång. De gamla kan ha spår av både fukt och smuts, och kanske är de helt enkelt omoderna. Det är ändå en sällanköpsvara, så varför inte passa på i samband med en ommålning av huset eller stensättning i trädgården, byggande av ny altan och liknande.

Det finns olika varianter på markiser, så det bästa är att kontakta ett företag som säljer dem och be dem att förklara skillnaderna. Jämfört med förr i världen finns det nu markiser som man kan fälla upp och ner automatiskt, så det kanske är dags att byta ut de gamla och slitna markiserna, om man har sådana. Nya markiser ger fräschör åt hela fasaden. Markiser ger för många en känsla av semester och lyx, när man sitter och äter på sin uteplats. Mer om markiser här: https://www.pg-markis.se/

Sätta lock över ljusinsläppet

30 Sep 2020

När hösten kommer och det blir mörkare blir man också ofta mycket tröttare. Mörker säger till kroppen att det är dags för vila och därför bör man ha det så mörkt som möjligt när man ska sova.

Fönster är något som man lätt blir så van vid att man nästan glömmer bort att de finns. Men om man går in i en fönsterlös garderob, eller ner i en källare, så förstår man genast hur stor skillnad fönstren gör. För även om det är mitt på dagen och solen skiner så mycket den bara kan, så är det becksvart utan det ljus som fönster släpper in. Det är också en av anledningarna till att man tidigt i husbyggandets historia gjorde öppningar för ljusinsläpp. Även på den tiden då det inte fanns glas att täcka öppningarna med. Man använde istället till exempel träluckor eller tunga gardiner. Allt för att få in ljuset men samtidigt kunna stoppa vädrets påverkan i form av kyla och nederbörd. Och förstås risken att någon obehörig skulle kunna smyga sig in under natten.

Ska vi sova nu?

När mörkret faller säger kroppen att det är dags att sova. Det är något som man ofta märker av när dagarna blir kortare. Och tvärtom, har man små barn blir det här extra tydligt när sommaren närmar sig och det blir ljusare. De flesta småbarnsföräldrar har säkert hamnat i argumentation med det lilla barnet som inte vill sova under ljusa sommarkvällar. Det kan ju omöjligen vara dags att sova när det är så ljust ute! De orden har säkerligen klingat i många hem. Efterföljt av smått trötta föräldrar som ska försöka förklara att det faktiskt är kväll fastän det är ljust. Inte en helt lätt match att ta med en mycket påstridig fyraåring.

Skapa eget mörker

Knepen är många när det gäller att skapa ett mörkare rum att sova i. Är man till exempel på resande fot kan man stänga ute allt ljus genom att ta på sig en sovmask för ögonen. I hemmet finns det andra möjligheter för att dämpa ljuset utifrån. På utsidan av huset kan man ha markiser som skyddar mot direkt solljus. Men om man ska få en total mörkläggning så bör man satsa på något som täcker fönstret på insidan. Mörkläggningsgardiner av något slag är ett vanligt men smart och enkelt sätt att dämpa ljusstyrkan. Numera finns de också i många snygga färger och härliga material.

Lagom är bäst, och det gäller även solen

28 Sep 2020

Se till att skydda dig och ditt hem med bra solskydd. Skydda dina möbler och din nattsömn med rätt gardiner för hemmet. Måttbeställ till dina fönster och få ett behagligt lagom starkt ljus.

De flesta av oss älskar solen. Vi blir glada när vi ser att det kommer att bli en solig dag. Vi sätter oss i lä och vänder upp ansiktet mot solen så fort den tittar fram på vårkanten. Om den bara värmer det minsta lilla tycker vi att det nästan är sommar. Vi uppskattar också när dagarna blir längre och det är ljust på kvällen. Att vakna av solljus upplever vi också som härligt, så länge det inte är alltför tidigt.

Hur mycket man än älskar solen, så behöver man ibland avskärma den något. Det kan bli alldeles för varmt eller ett alldeles för skarpt ljus, och man vill kunna styra mängden solljus. Det gör man bäst med någon form av solskydd.

Släpp in solen på dina villkor

Ljusa sommarmorgnar är ljuvliga, men har du ett sovrum med tidigt morgonljus kan du behöva sätta upp mörkläggningsgardiner. Under sommaren kan de vara oumbärliga för en god nattsömn. Om du sedan väljer rullgardin eller persienner är en smaksak. Det beror också lite på vilken typ av fönster du har. Du kan beställa måttanpassade gardiner av olika slag. Lamellgardiner kan vara ett alternativ i till exempel vardagsrummet, om du har stora fönster och vill har ett heltäckande solskydd, som du reglerar på samma sätt som persienner. Lamellgardiner fungerar ungefär som stående persienner, som sträcker sig över hela fönsterpartiet. Ett alternativ istället för att ha flera stycken vanliga liggande persienner bredvid varandra.

Skydda ditt hem från värme och blekta möbler och golv

Solskydd kan faktiskt behövas även när du inte är hemma. Det är ett faktum att solen bleker både möbler och i viss mån även golvytor. Trä och textilier är känsliga för blekning. Du har säkert sett soffor som stått med ryggen mot ett fönster i flera år. Ryggen har blekts rejält i förhållande till resten av soffan. Så är du rädd om dina möbler, se till att rummet är solskyddat när du är hemifrån. Du kanske åker till sommarstugan över sommaren, och då står din lägenhet i full sol i flera veckor. Kanske lamellgardiner och rullgardiner i en del rum är ett bra skydd. Se gardiner som ett funktionellt inredningselement. Det blir vackert samtidigt som det skyddar.

Glöm inte fönstren när du inreder ditt nya hem

4 Jun 2020

Det går mode och trender i det mesta i våra bostäder. Mattor, möbler och tapeter skiftar stil och färg. Det kan vara svårt att välja. Vad blir snyggast? Vad kostar det? Be om hjälp nästa gång.

Många svenskar har inredning som hobby. De letar ständigt efter fynd på loppmarknader, second hand-affärer och på nätet. De har kunskap om olika märken och vet vilka detaljer som är inne. På de sociala kanalerna publiceras foton, teman och tips. Termer som drapering, öljetter och gardinkappor är basala. Arkitektoniska linjer och material är vardagsmat och det är nästan en tävling om att vara först med nästa trend i sovrummet eller köket.

Pynt eller praktisk funktion?

Om du inte känner igen dig i beskrivningen så gör det ingenting. Du är en helt normal människa. Men precis som de flesta av oss inte syr våra kläder, så tillverkar vi inte inredningen hemma heller. Det är ganska ovanligt att man själv fixar stoppningen till fåtöljen, väver mattan eller glasar fönstren. När det gäller bokhyllor, sängar eller garderober kan du beställa online och få utrustningen monterad hemma. Det är ganska genialt. Men att ha en uppfattning om hur du vill använda dina rum är trots allt ditt ansvar. Gillar du att mörklägga i tv-rummet? Är det dragigt i hallen? Det kan vara något som en bra gardin kan råda bot på. Utan att det kostar skjortan.

Koppling mellan ute och inne

I takt med den tekniska utvecklingen har fönster och dörrar mot balkong och altan fått allt större fönsterpartier. Det är förstås också en designdetalj. Om din bostad är nyproducerad är det inte omöjligt att du har stora glasytor. Många tycker det är fint och trevligt att ha det öppet och ljust. Det beror på vad du ser på utsidan och hur mycket insyn du tycker känns lagom. I västerläge kan det bli väl soligt, då kan det vara rätt med ett material som dämpar ljuset och värmen.

Att hänga gardiner i fönstren kommer också att påverka akustiken. Det har betydelse för känslan i rummet, men såklart också för hur film och musik uppfattas från högtalarna. Har du mycket av hårda ytor i kakel, betong eller marmor är det helt klart en fördel med inslag av textil. Om du tycker det är krångligt med alla detaljer, ta kontakt med någon som kan trender och inredning så kommer de hem och hjälper dig.

Hur mycket vind tål en markis?

17 Feb 2020

Hållbarhet är en av de punkter som bör väga tungt i val av markis. En fråga du bör ställa dig är – hur mycket vind tål en markis?

Det finns idag ett mycket stort utbud av olika markiser att välja på. Allt från de minsta fönstermarkiserna till de som täcker nästan hela altanen. En sak att ta ställning till är vilken funktion de ska ha. Men man bör även se till hållbarhet utifrån vad de kommer utsättas för. Det är exempelvis mycket stor skillnad mellan olika modeller gällande hur mycket vind de tål. 

Storleken – fångar upp vind

En stor terrassmarkis fångar upp relativt mycket vind – likt ett segel. Är det mycket blåsigt kan en terrassmarkis monteras med stödben eller annat som därmed håller den på plats. Man bör däremot kontrollera vad som gäller för bygglov i dessa fall. Markiser får generellt monteras utan bygglov men om de har stödben eller liknande konstruktion kan bygglov krävas. 

En mindre korgmarkis fångar inte upp samma mängd vind vilket betyder att de står emot vinden bättre. Dessutom är dessa konstruerade så att vinden inte får fäste speciellt lätt. Detta genom att se ut som en upp- och nedvänd korg. 

Påverkas av flera faktorer

  • Storlek – Ju större desto mer vind kommer den att fånga upp
  • Placering – Högre upp skapar mer vindpåverkan
  • Omgivning – Byggnation och växtligheter påverkar vindens möjligheter att nå fram
  • Väderstreck – Påverkar främst solmängd

Öka säkerheten med

  • Installation av proffs (se nedan)
  • Ben och stag (kan kräva bygglov)
  • Vindsäkringstag
  • Se på vindklasskalan

Vindklassad  

Flera återförsäljare av markiser har modeller som är klassade för att stå emot vind. Det kan exempelvis vara att modellerna hittas på en skala mellan 1 och 3. Därmed visas viss skillnad mellan de olika markismodeller som säljs. 

Öka säkerheten med installation av proffs

Oavsett vilka markiser som ska monteras upp finns stor fördel att låta proffs montera upp dem. För det första kan montörer avgöra hållfasthet och olika alternativ. För det andra kan de sedan montera markiserna på ett sätt som ökar dess hållbarhet mot vinden. 

Många solskyddsföretag erbjuder paketlösningar som därmed innefattar mätning, tillverkning och montering av markiserna. I dessa fall brukar även garanti ingå på material och montering. 

Vindsäkra markiser

Några helt vindsäkra markiser finns inte. Men det finns automatiserade modeller som känner av sol- och vind. Med mätare känner den av när markisen bör dras in för att inte skadas av vinden. Är det mindre mängd vind känner den av solmängd och anpassas därmed efter det.

Vilket balkongläge är bäst?

28 Nov 2019

Dom flesta som bor i lägenhet nyttjar sin balkong flitigt under sommarhalvåret. Söder, norr, öster eller väster – Vilket balkongläge är bäst? 

För- och nackdelar med alla lägen

Smaken är som baken men visst är det trevligt att kunna njuta av dagens bästa soltimmar direkt från sin balkong? Eller tillhör du kanske en av dom som föredrar långa och svala dagar med en bok i handen? Det finns mycket att fundera på om man ska köpa en bostad utifrån vilket balkongläge den har. Alla väderstreck skiljer sig av naturliga skäl och samtliga har sina för- och nackdelar beroende på vad man själv gillar. 

Söderläge bra för värdet

En balkong med söderläge är att föredra för den som vill njuta av solen under dagens varmaste timmar. Bostäder som har just en balkong mot söder har också visat sig ha ett högre värde, och finns den informationen med i en försäljningsannons brukar det bli rusning till visningen av just dessa två anledningar. Det är alltså väldigt populärt och det är dessutom det enda alternativet för den som vill kunna njuta av en solglimt även på vintern. 

Gillar man att odla är det såklart också en fördel att kunna utnyttja solens stålar så mycket som möjligt, så för soldyrkaren och den med gröna fingrar kan ett balkongläge i söder vara bäst. 

Öst och väst också populärt 

Ett annat populärt balkongläge är sydväst. Här får man njuta av solen under eftermiddag och kväll vilket kan vara en fördel för den som inte är en morgonmänniska. Att se solen försvinna i horisonten på kvällen är en utsikt man verkligen kan njuta av, dag efter dag. 

Är man däremot en morgonmänniska som gillar att vara uppe i ottan kan en balkong mot väst vara att föredra. Här kan man se hur solen går upp på morgonen och kanske vill man njuta av morgonkaffet innan det värsta värmen slår till. Solen passerar lagom till lunch vilket är bra för den som vill vistas på sin balkong utan att det blir allt för varmt. 

Norrläge har sina fördelar 

Med en balkong i norrläge kan man skymta både solens uppgång och nedgång, något som inget annat väderstreck bjuder på. Däremot få man inget direkt solljus under dagen men det finns trots allt dom som föredrar det också. En balkong som vetter mot norr är dock enligt statistik det minst populära och minst efterfrågade alternativet. Det är heller inte direkt något som har en tendens att öka värdet på bostaden oavsett hur rymlig, ombonad och trevlig balkongen är. 

Smaken avgör 

Det är såklart svårt att säga vilket balkongläge som egentligen är bäst eftersom det beror på vad man föredrar. För någon är en norrvänd balkong det bästa tänkbara och för någon annan passar en i söderläge bättre. Enligt statistik och rent värdemässigt kan man dock se tydligt att balkonger i söderläge samt sydväst är dom allra mest populära. 

Finns det solskyddande fönster?

10 Nov 2019

Tänk att det numera finns så många olika slags fönster med olika mycket anpassade egenskaper som finns för alla dem som önskar sig fönster med viktiga fuktioner. De viktigaste brukar vara de isolerande fönster som kallas Energifönster. Byter man ut sina gamla fönster till dessa Energifönster kan man med tur, sänka sina uppvärmningskostnader. Den sm bor i villa vet att det är uppvärmningskostnaderna som är de högsta utgifterna i en villaägares ekonomi.

Förutom Energifönster som isolerar villan mot kölden utomhus och behåller värmen inomhus, finns det även andra slags fönster. Numera kan man skaffa sig solskyddande fönster. Då mäter man fönster med ett U-värde. Ju lägre Uvärde desto bättre solskydd har fönster. Dessutom finns det numera fönster med ett mer aktivt solskydd, än det u-värde som man mäter solskyddet med. Det är då solskydd som gör att fönster aktivt skyddar mot solens värme och behåller ett rum svalt. De har då ett skyddande laminat som mörknar när solen ligger på.

Önskar du dig nya fönster?

Dne som har funderat på nya fönster i Nyköping, till exempel, kan googla "solskyddande fönster Nyköping", för att få veta vilka leverantörer som kan erbjuda solskyddande fönster och som finns i Nyköping. Google har då sökmotorer som då söker efter just orden "solskyddande", "fönster" och "Nyköping" och kan då snabbt föreslå alla de som har angett någonstans på sin hemsida att de kan erbjuda solskyddande fönster i Nyköping. Sedan är det ingen dum idé att besöka den fönsterleverantör som man har läst om. Då kan man på plats se hur de olika fönster ser ut, och kan prata med dem som arbetar på plats om de olika funktioner som man önskar på sina fönster – i detta fall solskyddande fönster. Det är en bra fördel just med att besöka en butik fysiskt och kunna fråga dem som har arbetat med fönster i många år.

Anlita fönsterleverantör i Nyköping

Man kan alltid anlita en fönsterleverantör som arbetar i Nyköping. Då har de inte så långt att åka om man vänder sig till en lokal leverantör. Många av de duktiga och seriösa fönsterleverantörerna ger dessutom garanti på sina fönster och kanske till och med service på sina fönster. Har de då nära till den egna villan, blir det varken långt eller dyrt att komma ut om något skulle behöva fixas med fönster. Förutom solskyddande fönster finns det produkter som också skyddar mot solen. Vill man ha ett fönsterbyte på plats i Nyköping kan man läsa mer här om fönsterbyte i Nyköping.

Solskyddsglas i söderläge

20 Aug 2019

Nu är sommaren äntligen här, och hur mycket vi än älskar solen så vet vi ju också hur påfrestande det kan vara att få mycket av den. Det är ju därför den här bloggen finns, för att komma med bra tips på hur man både kan njuta av solen och samtidigt slippa de negativa konsekvenserna a för mycket sol.

Har du flera fönster i söderläge vet du vad vi pratar om. För mycket insläpp av solvärme genom fönstren en sommardag kan göra innertemperaturen olidlig, och ju större fönster du har desto värre blir det. Samtidigt vill man ju unna njuta av utsikten från fönstren utan att behöva dra ner persienner eller ha markiserna nedfällda för att stänga ute solen.

Stänger ute värmen men inte ljuset

Det är här solskyddsglas kommer in. Solskyddsglas är ett speciellt glas som endast släpper igenom ljuset från solen, inte värmen. Eller, för att vara exakt, det släpper igenom så gott som allt ljus, och stänger ute två tredjedelar av värmen. Men de två tredjedelarna gör att man utan besvär kan vistas i ett rum med söderläge och få ett härligt ljusinsläpp utan att det påverkar innetemperaturen.

Det finns två typer av solskyddsglas, dels genomfärgade rutor som absorberar värmen, och dels glas som är utrustat med en tunn film som i ställe reflekterar värmen och håller den på utsidan. Genomfärgade rutor är mer effektiva mot värme, men är å andra sidan lite mörkare i färgen. Med en film på glaset får du full transparens och ungefär 50% av värmen motas bort.

Solskyddsglas till flerfamiljshus

Det blir allt mer populärt att låta installera solskyddsglas i samband med fönsterrenoveringar. Om du kontaktar en bra fönsterfirma i Stockholm som erbjuder fönsterrenoveringar så kommer de att kunna hjälpa dig att hitta bra solskyddsglas som passar dig, och de kan även hjälpa dig att sätta in glaset i dina befintliga fönster, kanske i samband med en fönsterrenovering.

Om du är medlem i en bostadsrättsförening i Stockholm som har många fönster i söderläge kanske det skulle kunna vara intressant för hela föreningen? Ta upp frågan på ett möte, det finns säkert fler grannar som lider av att det blir för varmt om somrarna när solen ligger på. Genom att beställa solskyddsglas till flera lägenheter på en gång går det ofta att få ett betydligt bättre pris per fönster. Det finns också många bra fönsterfirmor i Stockholm som är vana att utföra fönsterrenoveringar åt bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. För en sådan firma är de tingen match att snabbt byta ut de vanliga rutorna mot solskyddsglas.

Bästa solskyddet till bilen

10 Jul 2019

Det allra bästa solskyddet till din bil är solfilm på bilrutorna. Det finns många olika slags solfilmsskydd som är mer eller mindre tonade. Här finns allt från helt osynlig solfilm som endast skyddar från solens skadliga UV-strålar och som ser till så att bilen inte blir överhettad, till helt svarta solfilmsrutor som gör att man inte kan se in i bilen. Sedan finns det nyanser av tonade bilrutor från halvmörkt och bara lite mörkare rutor. Det är möjligt att skydda bilen utan att rutorna ser helt svarta ut. Det är inte alla som vill ha helt mörkt inne i bilen även om man skaffar solskydd som inte gör så att bilen blir överhettad under varma sommardagar.

Skaffa solskydd som skyddar mot värme

Varje sommar är det alltid någon knäppgök som lämnar ett litet barn eller ett husdjur inne i bilen. De förstår inte att en bil som står stilla, utan att motorn går på med svalt air-condition blir outhärdlig. Även om bilen skulle stå i skuggan och med fönster nervevae blir bilen en värmefälla. Det blir mycket, mycket snabbt alltför hett inne i en bil om man inte har öppna bildörrar i ett tvärdrag, men ingen vill lämna en bil med helt öppna dörrar på en parkering utan övervakning. Därför kan man aldrig, aldrig lämna en levande varelse kvar i bilen under sommaren. Regnar det ute och det är någorlunda kallt, är det ju en annan sak, men så snart som solen är framme, blir bilen rena rama dödsfällan för den stackare som är kvar i bilen. Man får aldrig lämna en hund, katt eller ett barn inne i en bil.

Solfilm skyddar föraren från att bländas 

En solfilm på bilens rutor gör också så att föraren slipper bli bländad av solen. Det är oftast det man tänker på när man fundear på att montera solfilm på bilens rutor. Att slippa bli bländad när solen lyser starkt in i bilen kan vara skillnaden från att krocka med en annan bil eller köra på någon som rör sig i trafiken. I bästa fall kör man bara ner i diket när man blir bländad, men inte heller det är särskilt önskvärt för den som äger bilen. Då är det så mycket bättre att skaffa sig solfilm till bilrutorna. Det är en billig försäkring mot bilskador och skador på människor. Antingen kan man montera solfilmen själv på bilrutorna. Det kan man göra om man är van vid att limma på en film med lim. Det är ganska knepigt att göra det själv. Det krävs att man har gjort det några gånger för att det ska bli bra. Man vill ju inte köra omkring med veckade solfilmer på rutorna. Då är det bättre att låta en mekaniker göra det så att det blir porffsigt gjort. Läs mer om här: https://www.solfilmstockholm.nu.

Så hittar du terassmarkiser i Stockholm

2 Jul 2019

Behöver du terrassmarkiser i Stockholm? Om du inte på rak arm känner till någon som handlar med terrassmarkiser i Stockholm kan du börja med att googla "terrassmarkiser Stockholm" för att få några adresser på sådana handlar i Stockholm. Antingen kan du gå in på deras hemsida på nätet och beställa hem terrassmarkiser i Stockholm, eller besöka affären så att du kan ta en titt på dem direkt. Du kommer förmodligen att överraskas av det stora utbud som finns på terrassmarkiser, det finns i flera olika färger och former; korgmarkiser, screenmarkiser, raka terrassmarkiser och raka markiser som sitter monterade och täcker hela fönster.

Terrassmarkis skyddar som ett tak

Du vet väl att terrassmarkiser även skyddar som ett tak över terrassen, altanen, balkongen eller över pergolan om du har en sådan. Markiserna av idag är tillverkade av så pass bra och hållbara material att de håller mot regn och vind. Har du en liten eller stor terrass, pergola, altan eller balkong kan du få en måttbeställd terrass som passar in perfekt för din favoritplats i solen. Man vill ju kunna sitta utomhus även om det inte är särskilt bra att sitta just i solen men har man en terassmarkis kan man unna sig det. Och har man en terrassmarkis av ett bra material kan man fortsätta sitt ute när det regnar. Inget behöver störa gemenskapen utomhus.

Terrassmarkisen blir en fin inredningsdetalj

Om man ser till att välja en fin markis som bryter av fint mot huset, får man en fin inredningsdetalj som ger fröjd för ögat. Många har förfinat sina fasader med hjäl av markiser. Man kan matcha någon fin detalj på husfasaden när man väljer markiser. Det finns vid en enkel sökning på "terrassmarkiser i Stockholm" cirka ett 20-tal markisaffärer. Välj förslagsvis en affär som har egna montörer som kommer ut till dig som är kund, och monterar fast markiserna så att de (och du) vet att markiserna monteras på rätt sätt så att de skyddar som bäst när de väl är uppe.

Skaffa med eller utan kassett

Antingen kan du skaffa markiser med eller aluminiumkassett, som du enkelt kan veva in markisen i och skydda dem mot väder och vind. Eller om du väljer en markis med bättte och mer hållbart tyg så slipper du veva in eller ta ner dem när det regnar. Dem behöver du inte ta in på vintern utan då kan du ha dem kvar. Vill du inte ha kvar dem när det snöar är det bara att ta ner dem.

← Äldre inlägg