Bästa solskyddet kommer med fönstret

Den som vill ha riktigt bra solskydd borde byta fönster. Så är det. De nya fönster som tillverkas just nu är sådana att de skyddar mot solens heta strålar på ett annat sätt än vad all världens persienner, markiser eller jalusier kan göra. Här pratar vi om solskyddande fönster, som fungerar som husets egna solglasögon – du vet de där sköna solglasögonen som mörknar ju hetare och ljusare det är ute. Då får man solskyddsfönster och slipper tänka själv på att skydda bostaden mot värmen.

Man kan glömma att dra för fönster och slippa upphettat hem

Är det till exempel regn på förmiddagen, eller morgonen, kanske man inte tänker på att det hinner klarna upp innan du återvänder på kvällen. Har man då inte dragit för markis, persienn eller jalusi, kommer man hem till ett stekhett hem. Med nya solskyddsfönster ser de automatiserade fönster till att du kommer hem till ett skönt och svalt hem. Du behöver inte använda air-condition och elektricitet till att svalka ditt hem, du behöver inte ens ha gardiner för fönster längre som skyddar mot sol, eller insyn. Med mörka fönster slipper du insynen in i ditt hem. Och vill du senare när fönstren ljusnar, ändå ha hemtrevliga gardiner, kan du enkelt bara fälla ner ett par rullgardiner. De nya fönster som finns numera på marknaden möter de teknologiska framtiden vi ser framför oss.

Nya fönster som tar hänsyn till flera olika funktioner

När det kommer de nya sorts fönster som numera tillverkas ser vi en hel del fler nyheter när det kommer till funktioner;

  • Energifönster – detta är fönster som har en så pass sammansatt funktion att ingen inomhusvärme sipprar ut. Värmen från solen, går in genom fönstret men värmen sipprar inte in, om det är så man vill ha det. Fönstren har ett mellanglas, och i mellanglaset finns det ädelgas som effektivt stoppar värmen från att sippra ut genom fönstret.
  • Bullerfönster – på samma sätt som fönster ser till att behålla inomhusvärmen, ser bullerfönster till att bullret utifrån inte kommer in genom fönstren.
  • Nästan självtvättande fönster – den som inte är särskilt förtjust i att tvätta fönster, kan skaffa fönster som nästan är självtvättande. Det innebär bland annat att utsidan på dessa fönster har en yta som smutsen inte fastnar särskitl lätt på. När det sedan regnar avlägsnas smutsen bort med regnet.
  • Säkerhetsfönster – är man orolig för inbrott kan man skaffa sig särskilda säkerhetsfönster. Det inneär att man inte behöver oroa sig för säkerheten, då fönsterglasen inte krossas, utan håller ihop. Skulle en inbrottstjuv försöka krossa glaset, kommer han eller hon ändå inte in genom fönstret, och får heller inte in handen genom det för att kunna öppna det.
10 Aug 2018