Frågor och svar om markiser

Att ha markiser som klär huset är ett måste enligt många. De är både finna att titta på, samtidigt som de ger ett bra skydd mot solen. Vanligast är nog att de sitter runt husets fönster – men även terrassmarkiser är mycket populära att ha. Om du är en av dem som funderar på att skaffa dig ett par markiser, kan det finnas många funderingar om hur allting egentligen funkar. Nedan följer vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig som ska skaffa markiser.

Vilken markis är rätt för mig?

Det beror helt på dina behov. Vill du ha fönstermarkis eller terrassmarkis? Manuell eller motoriserad? Det finns helt enkelt många saker att ha i åtanke när man ska köpa markiser. Hur markisen ser ut är också en viktig faktor. Titta på markiser som går väl ihop med resten av husets yttre.

Det är också bra att ha monteringen i åtanke. Montering av markiser behöver inte vara särskilt svårt – men beroende på markis kan det vara krångligt eller mer krångligt. Till exempel kräver montering av markiser med motor att en behörig elektriker installerar motorn. Så om du inte har lust att lägga mer pengar på någon som monterar markiserna åt dig, kan det vara bra att köpa en manuell. Kort sagt finns det många olika typer av markiser. Tänk på vad du behöver och anpassa ditt köp därefter.

Hur tar jag hand om markiserna?

Markiser kräver generellt sett mycket lite underhåll. Tittar du endast till dem ca 2 gånger om året så kan du räkna med att markiserna kommer att ha ett långt liv. Det som ibland kan behöva göras är att rengöra dem. Rengöringen görs enkelt genom att ta en mjuk borste, doppa den i en tvållösning och sedan rengöra dukarna försiktigt.

Du kan också behöva smörja de rörliga delarna i stativet ibland. Det här behövs dock inte göras regelbundet, men hör du att det gnisslar mycket om markiserna när du fäller ut och drar in dem, kan det vara läge för en smörjning. Tänk på att vara mycket försiktig så att du inte stänker olja på duken!

Montering av markiser – hur går det till?

Hur montering av markiser går till är svårt att ge ett enskilt svar på. När du köper dina markiser följer dock monteringsanvisningar med, så de allra flesta klarar av att göra detta själva. Givetvis beror det också lite på vilken typ av markis det handlar om. Fönstermarkiser är enklare att sätta upp än stora, motoriserade terrassmarkiser. Tänk på att en behörig elektriker krävs för montering av markiser med motor.

I övrigt är det bra att vara två när man monterar markiser. De är ganska tunga och otympliga – betydligt så mer än man kan tro.

Mer info om markiser: www.markiserupplandsväsby.se.

31 Jan 2017