Glöm inte fönstren när du inreder ditt nya hem

Det går mode och trender i det mesta i våra bostäder. Mattor, möbler och tapeter skiftar stil och färg. Det kan vara svårt att välja. Vad blir snyggast? Vad kostar det? Be om hjälp nästa gång.

Många svenskar har inredning som hobby. De letar ständigt efter fynd på loppmarknader, second hand-affärer och på nätet. De har kunskap om olika märken och vet vilka detaljer som är inne. På de sociala kanalerna publiceras foton, teman och tips. Termer som drapering, öljetter och gardinkappor är basala. Arkitektoniska linjer och material är vardagsmat och det är nästan en tävling om att vara först med nästa trend i sovrummet eller köket.

Pynt eller praktisk funktion?

Om du inte känner igen dig i beskrivningen så gör det ingenting. Du är en helt normal människa. Men precis som de flesta av oss inte syr våra kläder, så tillverkar vi inte inredningen hemma heller. Det är ganska ovanligt att man själv fixar stoppningen till fåtöljen, väver mattan eller glasar fönstren. När det gäller bokhyllor, sängar eller garderober kan du beställa online och få utrustningen monterad hemma. Det är ganska genialt. Men att ha en uppfattning om hur du vill använda dina rum är trots allt ditt ansvar. Gillar du att mörklägga i tv-rummet? Är det dragigt i hallen? Det kan vara något som en bra gardin kan råda bot på. Utan att det kostar skjortan.

Koppling mellan ute och inne

I takt med den tekniska utvecklingen har fönster och dörrar mot balkong och altan fått allt större fönsterpartier. Det är förstås också en designdetalj. Om din bostad är nyproducerad är det inte omöjligt att du har stora glasytor. Många tycker det är fint och trevligt att ha det öppet och ljust. Det beror på vad du ser på utsidan och hur mycket insyn du tycker känns lagom. I västerläge kan det bli väl soligt, då kan det vara rätt med ett material som dämpar ljuset och värmen.

Att hänga gardiner i fönstren kommer också att påverka akustiken. Det har betydelse för känslan i rummet, men såklart också för hur film och musik uppfattas från högtalarna. Har du mycket av hårda ytor i kakel, betong eller marmor är det helt klart en fördel med inslag av textil. Om du tycker det är krångligt med alla detaljer, ta kontakt med någon som kan trender och inredning så kommer de hem och hjälper dig.

4 Jun 2020