Har din elektriska markis gått sönder?

Utvecklingen för markiser har tagit stadiga steg framåt. Inte minst så gäller detta hållbarheten. Där man tidigare löpte stor risk i att se sina markiser hålla under en begränsad tid så kan man idag köpa sådana och räkna med en väldigt lång livslängd. Den enkla förklaringen till detta ligger i tillverkningsprocessen. Förr så importerades nästan alla markiser från länder med mycket sol - Spanien, Frankrike och Italien - och dessa var därmed framtagna för dessa respektive länders klimat.

I Sverige har vi, som bekant, lite andra förutsättningar - vi har varma somrar, vi har iskalla vintrar och vi har utöver detta även blåsiga höst/vårar. Alla dessa väderomslag förkortade livslängden på markiser. Nu dock så tillverkas markiser med vårt klimat i åtanke; de tas alltså fram även för länder i norden och inte enbart för de länder som ligger i södra Europa. Därför så får du också mer för pengarna om du väljer att göra denna investering idag än vad du fått för några år sedan.

Den tekniska utvecklingen då? Ja, här kan vi peka på att de flesta markiser idag går att styra med hjälp av elektronik där du, med ett enkelt knapptryck, kan fälla in- eller ut din markis beroende på hur du vill ha det samt vilket väder det är. Vissa modeller är helt automatiska och självreglerande där de på egen hand fälls in- och ut utifrån hur solen ligger.

Smidigt och bra - men vad händer om någonting går sönder? Som med all elektronik så krävs det ibland vissa reparationer. Dessa kan antingen göras hos återförsäljaren eller av en elektriker som specialiserat sig på lite mer finmotoriska uppdrag. Det är dock viktigt att denne elektriker verkligen kan reparera och klarar av uppdraget. I nio fall av tio skulle vi därför rekommendera att du anlitar återförsäljaren snarare än en elektriker - trots att en elektriker förmodligen är lite billigare.

En elektriker måste dra elen

Ska du däremot köpa nya, elektriska markiser så krävs det elektricitet på utsidan av huset. Bor du i Stockholm och vill ha en större takmarkis på baksidan av ditt hus så kommer denna att drivas av el som dragits av en behörig elektriker. Du får inte göra det - och det får heller inte återförsäljaren göra.

Monteringen får skötas av återförsäljaren av markiser; men själva elen måste dras av en behörig elektriker. I och med att det dessutom handlar om el utomhus så är detta extra viktig då vatten - regn och snö - kan skapa extrema olyckor i kontakt med el. För att ytterligare påvisa vikten av detta så kan vi säga att du faktiskt bryter mot lagen om du drar el - utomhus- eller inomhus - på egen hand. Du bör alltså inte - du måste anlita en elektriker i Stockholm för detta. Läs mer på denna sida.

10 Apr 2018