Hitta rätt markiser

Montering av markiser, priserna, färgerna, materialet, storleken – det finns många saker att ha i åtanke när man ska skaffa markiser till huset. Även om monteringen av markiserna, solskyddsförmågan och andra praktiska saker är viktiga att tänka på, får inte heller det estetiska värdet glömmas bort. Trots allt är det ju en stor anledning till att många skaffar markiser.

Ett hus utan markiser kan helt enkelt se naket ut. Givetvis beror det också på hur huset är byggt och om det har en terrass eller inte – men generellt sett brukar de allra flesta hus få sig ett rejält lyft av några snygga markiser. Att hitta rätt markiser är dock inte alltid det lättaste. Här kommer ett par tips som kan hjälpa dig på vägen:

Gå runt i grannskapet

Ett enkelt, men effektivt, tips är att helt enkelt ta en längre promenad i grannskapet för att få lite inspiration. Vilka färger på markiserna tycker du matchar färgen på husets fasad bäst? Vilken stil på markiserna tycker du ser bäst ut överlag? Är det någon granne du känner väl kan det också vara en idé att småprata lite och höra om priser, om monteringen av markiserna gick smidigt till, och hur de funkar mot väder och vind i praktiken.

Priserna

Det är svårt att på rak arm säga vad ett par markiser kostar. Givetvis beror det på faktorer som återförsäljare, storlek och material. Ska du dessutom anlita någon för montering av markiserna är det något som bör läggas till i kostnadsberäkningen.

En god nyhet för dig som inte vill montera markiserna själv, är att montering av markiser täcks av ROT-avdraget. ROT kan dock inte tillämpas ifall det handlar om en bostadsrätt, eller om huset är nyare än fem år.

Sök på nätet

För att få inspiration till vad som passar bäst, kan några enkla sökningar på nätet göra susen. Sök på sociala medier och i sökmotorer för att få fram konton eller bilder som visar snygga markiser. Tänk också på att många av bilderna kan vara redigerade med olika typer av färgfilter för att de ska se bättre ut. Hur markiserna ser ut på bilder brukar därför inte alltid stämma överens med verkligheten.

Det är givetvis fler faktorer som gör att det kan vara långt från bild till verkligheten. En av de faktorerna är monteringen. Bilderna på markiserna du hittar kanske har monterats av proffs, och är således helt vågräta och med ett snyggt utfall. Montering av markiser är inte alltid lätt, och ifall markiserna monteras dåligt blir det inte lika snyggt som det skulle kunna bli.

25 Jan 2017