Köpa solskydd på nätet – eller i butik i Huddinge

Solskydd är en relativt bred kategori av produkter. Den innefattar allt från markiser och persienner, till parasoll och gardiner, beroende på hur man definierar begreppet. Det som de flesta troligtvis åsyftar är just markiser och persienner i sådana här sammanhang. Hur är dessa egentligen att köpa online? Eller bör man snarare besöka en butik i sitt närområde?

Många variabler

Att köpa solskydd online är kanske inte riktigt lika enkelt som att köpa till exempel en bok, en DVD eller par vantar. Det finns helt enkelt många variabler som spelar in, och inte minst kan man vilja känna på materialet och se markisen på riktigt, innan man faktiskt slår till. 

Samtidigt finns idag mycket bra webbutiker som satts upp just för det här. En hemsida vi tittar på, som drivs av ett företag med säte i Huddinge, är mycket tydliga med hur markiserna ser ut och vad kommer att kosta. När man ska köpa en markis passerar man flera steg i butiken. Så här ser processen ut: Modell > Markisväv > Storlek > Tillbehör och slutligen Beställning. Precis som det skulle kunna se ut i valfri butik i Huddinge eller någon annanstans i landet. Modell, markisväv, storlek och tillbehör är precis det man väljer även fysiskt. 

Stort urval med responsiv förhandsvisning

När man väljer markisväv och färg finns ett mycket stort urval. Högst upp på sidan finns en bild av markisen du håller på att beställa. Så fort du väljer en väv, ändras även väven på markisen i bilden. Det här gör det enkelt att på en gång beställa en markis som ser bra ut och som passar dina önskemål. Med en sådan funktionell hemsida, är det kanske just bara möjligheten att kunna känna på tyget, så som du kan göra om du går till en fysisk butik i Huddinge, Danderyd eller innerstaden, som saknas. 

Generösa köpevillkor

Men vad gör det, när den här Huddinge-baserade butiken dessutom har mycket goda köpevillkor? Om du vill kan du beställa hem markiserna, känna på dem och skicka tillbaka dem med fri returrätt inom 10 dagar om du inte skulle vara nöjd. Med stor sannolikhet bör du vara nöjd, så länge markiserna stämmer överens rent utseendemässigt med det du har valt på hemsidan. 

Läs villkoren

Samtidigt bör man inte dra för stora slutsatser av en fri returrätt. Det står tydligt i villkoren att fri returrätt inte avser rena felbeställningar, till exempel fel mått eller fel färg. Det här kan tyckas självklart då företaget inte gjort något fel, utan det får anses ligga på kunden att beställa rätt färg och mått, och om man är osäker, fråga företaget om hjälp. 

Reklamation

Vad gäller reklamation i övrigt följer den här webbutiken med säte i Haninge Konsumentköplagen. I praktiken innebär det att man i första hand löser problem genom kontakt med kunden, men att lagen sedan tillämpas. De är tydliga med att tvister, om sådana skulle uppstå, löses i svensk domstol. 

29 Mar 2018