Lagom är bäst, och det gäller även solen

Se till att skydda dig och ditt hem med bra solskydd. Skydda dina möbler och din nattsömn med rätt gardiner för hemmet. Måttbeställ till dina fönster och få ett behagligt lagom starkt ljus.

De flesta av oss älskar solen. Vi blir glada när vi ser att det kommer att bli en solig dag. Vi sätter oss i lä och vänder upp ansiktet mot solen så fort den tittar fram på vårkanten. Om den bara värmer det minsta lilla tycker vi att det nästan är sommar. Vi uppskattar också när dagarna blir längre och det är ljust på kvällen. Att vakna av solljus upplever vi också som härligt, så länge det inte är alltför tidigt.

Hur mycket man än älskar solen, så behöver man ibland avskärma den något. Det kan bli alldeles för varmt eller ett alldeles för skarpt ljus, och man vill kunna styra mängden solljus. Det gör man bäst med någon form av solskydd.

Släpp in solen på dina villkor

Ljusa sommarmorgnar är ljuvliga, men har du ett sovrum med tidigt morgonljus kan du behöva sätta upp mörkläggningsgardiner. Under sommaren kan de vara oumbärliga för en god nattsömn. Om du sedan väljer rullgardin eller persienner är en smaksak. Det beror också lite på vilken typ av fönster du har. Du kan beställa måttanpassade gardiner av olika slag. Lamellgardiner kan vara ett alternativ i till exempel vardagsrummet, om du har stora fönster och vill har ett heltäckande solskydd, som du reglerar på samma sätt som persienner. Lamellgardiner fungerar ungefär som stående persienner, som sträcker sig över hela fönsterpartiet. Ett alternativ istället för att ha flera stycken vanliga liggande persienner bredvid varandra.

Skydda ditt hem från värme och blekta möbler och golv

Solskydd kan faktiskt behövas även när du inte är hemma. Det är ett faktum att solen bleker både möbler och i viss mån även golvytor. Trä och textilier är känsliga för blekning. Du har säkert sett soffor som stått med ryggen mot ett fönster i flera år. Ryggen har blekts rejält i förhållande till resten av soffan. Så är du rädd om dina möbler, se till att rummet är solskyddat när du är hemifrån. Du kanske åker till sommarstugan över sommaren, och då står din lägenhet i full sol i flera veckor. Kanske lamellgardiner och rullgardiner i en del rum är ett bra skydd. Se gardiner som ett funktionellt inredningselement. Det blir vackert samtidigt som det skyddar.

28 Sep 2020