Persienner i trä eller aluminium?

När det är dags för nya persienner i fönstren, finns det numera mycket att välja på. Som i alla branscher har utbudet av persienner vuxit i takt med att tillverkare och försäljare fått upp ögonen för att många kunder vill ha flera varianter att välja mellan. Ett stort utbud av olika färger, former och material på persiennerna gör det så klart lättare att hitta persienner som verkligen tilltalar en, och har potential att se snygga ut i bostaden, men på sätt och vis gör det ju också processen svårare. Särskilt för den som är lite velig av sig. Måste man verkligen göra val om precis allt?

Självklart måste man inte göra val om precis allt. Det går alldeles utmärkt att välja vanliga hederliga vita aluminiumpersienner när du vill ha nya solskydd i fönstren. Bara att mäta dina fönster och ringa persiennfirman, så tillverkar de persiennerna och kommer hem till dig och monterar. Men för dig som gillar när det finns lite att välja bland, och gärna kanske också har persienner av olika typ i olika rum, tänkte vi här lite kort gå igenom de fördelar och nackdelar som finns med de två vanligaste persienntyperna, träpersienner och aluminiumpersienner.

Fördelar och nackdelar med träpersienner

Träpersienner är väldigt snygga. Det är nog den främsta anledningen till att folk väljer dem. Ur solskyddssynpunkt är de inte lika effektiva som aluminiumpersienner, även om de så klart har förmågan att dämpa solljus och försänka ett rum i dunkel. Träpersienner går inte att hänga inne i ett fönster, utan måste hängas utanför, och det är framför allt detta som gör att de funkar lite sämre som solskydd. Men i gengäld blir ju träpersienner ett snyggt inslag i ett rum, och kan verkligen hjälpa till att sätta stämningen.

Träpersienner finns med lite olika tjocklekar på lamellerna, från tunna till upp emot fem centimeter breda. Ju tunnare lameller, desto bättre mörkläggningsförmåga. Träpersienner passar bäst i rum där man vill satsa på en snygg inredning och inte behöver kunna mörklägga helt utan bara dämpa solinstrålningen, som i vardagsrum och kök till exempel.

Fördelar och nackdelar med aluminiumpersienner

Aluminiumpersienner stänger effektivt ute solljus och kan verkligen mörklägga ett rum. De kan hänga både inne i fönstren och innanför, men det förra är vanligare. Då kräver de dessutom mindre underhåll och kan enkelt manövreras med ett persiennsnöre och en vridstång. Tycker du att vanliga vita persienner ser lite tråkiga ut finns det faktiskt ett stort antal färgade persienner att välja bland. Färgade persienner kan verkligen liva upp ett rum och göra det lättare att matcha inredningen, till exempel i barnens rum. Aluminiumpersienner passar bäst i rum där man verkligen vill kunna göra helt mörkt, som i sovrum och teverum.

Persienner i Stockholm

Oavsett om du vill ha aluminiumpersienner eller träpersienner är det lätt att hitta en tillverkare och montör av persienner i Stockholm. Eftersom det alltid finns behov av nya persienner i stora bostadsområden så finns det en persiennfirma i snart sagt varje stadsdel i Stockholm. Att beställa nya persienner är enkelt, bara att ta mått på fönstren och ringa upp persienntillverkaren och säga vilken typ av persienn du vill ha och hur stora dina fönster är. Efter några dagar kommer persiennmontören och sätter upp persiennerna, vilket bara tar några timmar.

15 May 2019