Så skyddar du dig bäst mot solen på safari

Att åka på safari i Afrika är ett äventyr av det där slaget som man kanske bara är med om en gång i livet. En safari ger närkontakt med en för oss nordbor väldigt annorlunda värld, som visar sig både i livet inne i städerna och ute bland djuren i safariparken. Det finns många länder med nationalparker som lämpar sig bra för safari, till de vanligaste hör bland annat Sydafrika, Botswana, Zimbabwe, Kenya och Tanzania. I alla dessa länder finns möjlighet att se ett stort utbud av vilda djur och fåglar. Krugerparken i Sydafrika är en av de artrikaste platserna på jorden, med närmare 150 däggdjursarter samlade på en relativt liten yta.

Sol och värme

Åker man till Afrika på safari vet man förstås att det kommer att bli varmt och soligt. Ju längre söderut man kommer, desto tydligare blir det att årstiderna är omkastade från våra. I Sydafrika är det vinter när vi har sommar. Vintrarna är dock inte som här, utan dagstemperaturerna kan vara över tjugo grader, och man behöver definitivt skydda sig mot solen. Nätterna och morgnarna kan dock bli väldigt kyliga vintertid.

Somrarna är mycket varma, både dag och kvällstid. När solen står som högst på dagarna är det nästa omöjligt att vara ute och röra på sig. Ofta läggs safariutflykterna på morgnar och kvällar, och som safariresenär håller man sig på lodgen när det är som varmast.

Hatt, heltäckande kläder och solglasögon

Ett av de viktigaste föremålen att packa med sig på en safariresa är en bredbrättad hatt, helt med snörning. Skyddar hatten även hals och axlar är mycket vunnet. Dessutom ska man ha heltäckande svala kläder i neutrala färger. T-shirt och shorts fungerar inte alls, de exponerar huden för stekande sol, damm och grus från vägarna och dessutom morgonkyla vintertid. Beigea nyanser är bättre än helt svart, vitt eller färgglatt eftersom du smälter in bättre i landskapet och blir svårare att upptäcka för djuren.

Solglasögon är också ett måste. Dels skyddar de ögonen mot solen, som i Afrika ger ett betydligt starkare ljus än vad vi är vana vid på våra breddgrader. Men solglasögonen är också utmärkt på bilfärderna i parkerna, där de skyddar ögonen mot vägdamm och vind. Även solglasögonen får gärna ha ett snöre som gör att de inte försvinner om de skulle råka blåsa av i farten.

Solskyddskräm och kylbalsam

En solskyddskräm med hög skyddsfaktor, minst 40, är obligatoriskt även om du inte bränner dig lätt. Se till att vara insmord från morgon till kväll, och glöm inte fötterna om du har sandaler. Armleder, halsen och annan blottad hud är också viktigt. Efter en lång dag ute kan det också vara skönt att smörja in sig med kylbalsam, även om man inte direkt bränt sig. Exponering för den afrikanska värmen och solen gör att huden mår bra av att kylas ner lite på kvällarna.

25 Mar 2019