Sätta lock över ljusinsläppet

När hösten kommer och det blir mörkare blir man också ofta mycket tröttare. Mörker säger till kroppen att det är dags för vila och därför bör man ha det så mörkt som möjligt när man ska sova.

Fönster är något som man lätt blir så van vid att man nästan glömmer bort att de finns. Men om man går in i en fönsterlös garderob, eller ner i en källare, så förstår man genast hur stor skillnad fönstren gör. För även om det är mitt på dagen och solen skiner så mycket den bara kan, så är det becksvart utan det ljus som fönster släpper in. Det är också en av anledningarna till att man tidigt i husbyggandets historia gjorde öppningar för ljusinsläpp. Även på den tiden då det inte fanns glas att täcka öppningarna med. Man använde istället till exempel träluckor eller tunga gardiner. Allt för att få in ljuset men samtidigt kunna stoppa vädrets påverkan i form av kyla och nederbörd. Och förstås risken att någon obehörig skulle kunna smyga sig in under natten.

Ska vi sova nu?

När mörkret faller säger kroppen att det är dags att sova. Det är något som man ofta märker av när dagarna blir kortare. Och tvärtom, har man små barn blir det här extra tydligt när sommaren närmar sig och det blir ljusare. De flesta småbarnsföräldrar har säkert hamnat i argumentation med det lilla barnet som inte vill sova under ljusa sommarkvällar. Det kan ju omöjligen vara dags att sova när det är så ljust ute! De orden har säkerligen klingat i många hem. Efterföljt av smått trötta föräldrar som ska försöka förklara att det faktiskt är kväll fastän det är ljust. Inte en helt lätt match att ta med en mycket påstridig fyraåring.

Skapa eget mörker

Knepen är många när det gäller att skapa ett mörkare rum att sova i. Är man till exempel på resande fot kan man stänga ute allt ljus genom att ta på sig en sovmask för ögonen. I hemmet finns det andra möjligheter för att dämpa ljuset utifrån. På utsidan av huset kan man ha markiser som skyddar mot direkt solljus. Men om man ska få en total mörkläggning så bör man satsa på något som täcker fönstret på insidan. Mörkläggningsgardiner av något slag är ett vanligt men smart och enkelt sätt att dämpa ljusstyrkan. Numera finns de också i många snygga färger och härliga material.

30 Sep 2020