Skaffa ett bra solskydd till sommaren

Solen under högsommaren i Sverige kan bli mycket varm, både inne och ute. Det gör stor skillnad för temperaturen inomhus när man har ett effektivt solskydd i form av till exempel markiser eller persienner.

Persienner och även gardiner är effektiva för mörkläggning men det kanske inte är så snyggt som en vacker markis. Det kan också göra att man får lägre energikostnader. Persienner monteras oftast mellan fönstren och är lätta ett justera efter behov.

Olika varianter av solskydd

Beroende på om det är fönster eller uteplatser i form av balkonger eller terrasser så finns det olka produkter att välja bland. 

När det gäller att skydda fönster är det populärt att använda en så kallad fönstermarkis. Den finns att få i alla storlekar och utföranden, så du garanterat kommer att hitta en som passar just ditt fönster. En fönstermarkis skyddar mycket effektivt från solens strålar men släpper samtidigt in ljuset i rummet. Den består av stomme i metall och ett mycket kraftigt tyg som tål väder och vind och såklart skyddar mot solen. Det gör att temperaturen inomhus blir svalare men bibehåller solens ljus.

Möjligheterna till olika utseenden på fönstermarkisen är enormt. Det finns modeller i alla färger och mönster man kan tänka sig. Det finns varianter som passar små fönster och stora panoramafönster.

När det gäller att fälla upp och ned markisen finns det både klassiska manuella vevar och elektroniskt styrda motorer. Dessa digitala varianter kan styras med timer eller via automatik med hjälp av en solcensor som smidigt vevas upp och ned beroende på om det är sol eller ej.

För uteplatser och terasser 

På uteserveringar och uteplatser kan det bli olidigt varmt på sommaren om man inte har ett effektivt solskydd. Solens strålar är både besvärligt och även farliga. Så slarva inte med solskyddet. Det finns ett flertal lösningar att välja på. Vanliga parasoller är smidiga för mindre men det kan vara jobbigt att flytta dessa hela tiden. Vindsegel kan vara snyggt att ha också.

Men det vanligaste solskyddet är den så kallade terrassmarkisen. Den finns att få i alla storlekar och är mycket snygg att titta på. Denna variant finns också så den passar på balkonger. En markis kostar från någon tusenlapp upp till hur mycket som helst beroende på utförande. 

Passa på att se över bostadens eller fastighetens solskydd innan sommaren är här. Här kan du få mer information om hur det går till och boka en konsultation: https://www.markiserdanderyd.se.

13 May 2019