Skydda bostaden mot solen

Det är många skadliga strålar som vi får med solstrålarna. De flesta tror väl på växthuseffekten, eller? I alla fall vet de flesta att solen har skadliga UV-strålar. Med tanke på de många patienter som varje år drabbas av malignt melanom – hudcancer, så vet vi att solen har många skadliga strålar. Hudcancer är en mycket aggressiv cancerform. För de stackare som drabbas av malignt melanom, innebär det ofta ett snabbt förlopp. Det innebär att det är mycket viktigt att snabbt upptäcka varje antydan till cancer. Så ser man att man har någon prick som man inte känner igen, bör man så snabbt som möjligt gå till hudläkaren för att ta prover på den.

Då är det bättre att skydda sig mot solen

Därför är det viktigt att alltid inpränta att skydda sig mot solen. Dels bör man alltid använda sig av solskyddande krämer med UV-skydd när man är utomhus i solen. Dels bör man alltid skydda sig när man sitter ute på stranden eller på altanen, balkongen eller var man nu sitter ute. Då bör man inte sitta i solen och pressa som man kanske kunde göra förut. Man bör sitta i skuggan. Där blir man brun ändå, men inte i samma snabba takt som när man sitter direkt i solen.Dels bör man även skydda bostaden mot skadliga UV-strålar, vilket man gör mest effektivt med hjälp av persienner eller markiser. Men vad är bäst när det kommer till olika slag av solskydd för hemmet? Det finns ju olika fördelar med de olika skydden.

Solfilm

Man kan lägga på en solfilm på fönster, och bilfönster om man så vill. Det blir ju lite mörkare när man tittar ut, så det kanske inte är det första som man tänker på när man vill skydda sina fönster hemma mot UV-strålarna.

Persienner

Persienner är band det mest effektiva sättet att stänga ute solen ur rummet. Här blir man ju lite isolerad om det är allt för täta persienner. Det finns persienner som man kan ställa in som täcker antingen hela eller endast delar av fönstret, i olika färger och mönster.

Jalusier

Det finns jalusier som man täcker för hela eller delar av fönstret. De påminner lite om vanliga gardiner men är mer solskyddande än gardinerna.

Gardiner

Vanliga gardiner är även solskyddande, men oftast vill man inte ha fördragna gardiner hela tiden då det känns isolerande mot omvärlden.

Markiser

Markiser skyddar mot solen och skyddar hela föntret och gör att de inte blir upphettade om det är varma sommardagar.

Vill du läsa mer om olika solskydd? Fortsätt då läsa här: https://www.persiennersolna.se.

2 May 2019