Solblekta golv blir som nya efter golvslipning och ytbehandling

Om du tidigare haft en större möbel, som en bokhylla till exempel, och sedan tar bort den när du vill möblera om rummet, finns det stor risk att partiet där möbeln stått är mörkare än det övriga golvet. Det är inga konstigheter med det, det är helt enkelt UV-strålningen från solen som har fått det exponerade golvet att blekna, medan den täckta delen av golvet behållit samma nyans som det haft när möbeln ställdes dit. Samma sak sker när man har en matta liggandes på samma plats i rummet i många år.

En sådan här nyansskillnad kan vara mer eller mindre tydlig; ibland är det knappt så att det märks och ibland stör man sig jättemycket på det och tycker att det är fruktansvärt fult. Om du är en person som tänker mycket på golven och vill att de ska se fräscha och välvårdade ut, så vet du säkert också att en golvslipning och en ny ytbehandling får golvet att se enhetligt och snyggt ut igen. En golvslipning i Stockholm inklusive ytbehandling kostar sällan mer än ett par tusen, så det är helt klart värt pengarna.

Alternativ till golvslipning

Om golvet däremot är i fint skick i övrigt och du känner att du helst skulle vilja vänta några år med att slipa det, har du ett par andra alternativ. Det första är att täcka över den mörkare delen igen, kanske med en ny möbel eller med en matta. Detta får ju dock ses som en nödlösning eftersom det ju faktiskt kommer att göra nyansskillnaderna i golvet ännu större. Ingen kommer ju att se det dock, förrän ni säljer bostaden och den nya ägaren vill möblera på sitt sätt.

Det du också kan göra är att helt enkelt lämna golvet som det är och hålla den mörkare delen av golvet exponerad. Med tiden kommer nyansskillnaderna att bli mindre, och till sist kommer de inte att synas. Detta är dock en process som tar flera år, så vill du ha ett snyggt golv snabbt så är slipning och ytbehandling den bästa lösningen.

Modern golvslipning i Stockholm

Nuförtiden går en golvslipning med efterföljande ytbehandling på bara en dag Det beror på att golvslipare idag använder sig av golvslipmaskiner kopplade till dammsugare, som gör golvslipningen het dammfri. En stor vinst, inser säkert den som varit med om golvslipningar i gamla dagar, då slipdammet virvlade runt i lägenheten i flera dagar efteråt. På den tiden var man tvungen att vänta med ytbehandlingen till dess att allt damm lagt sig och sedan rengöra och ytbehandla golvet. Nu går det att göra direkt.

Fixa golvet och skydda det mot solen

Om du har haft en hög solinstrålning i ett rum där det stått stora och tunga möbler, och fått ojämnheter i golvet, ta in en golvslipare och låt denne slipa och ytbehandla golvet. Det är en liten kostnad sett till hur fint golvet blir efteråt. Köp sedan ett par ordentliga solskydd, som persienner eller markiser, att täcka fönstren med när solen ligger på som värst, så håller sig dina golv fina längre.

4 Apr 2019