Solskyddsglas i söderläge

Nu är sommaren äntligen här, och hur mycket vi än älskar solen så vet vi ju också hur påfrestande det kan vara att få mycket av den. Det är ju därför den här bloggen finns, för att komma med bra tips på hur man både kan njuta av solen och samtidigt slippa de negativa konsekvenserna a för mycket sol.

Har du flera fönster i söderläge vet du vad vi pratar om. För mycket insläpp av solvärme genom fönstren en sommardag kan göra innertemperaturen olidlig, och ju större fönster du har desto värre blir det. Samtidigt vill man ju unna njuta av utsikten från fönstren utan att behöva dra ner persienner eller ha markiserna nedfällda för att stänga ute solen.

Stänger ute värmen men inte ljuset

Det är här solskyddsglas kommer in. Solskyddsglas är ett speciellt glas som endast släpper igenom ljuset från solen, inte värmen. Eller, för att vara exakt, det släpper igenom så gott som allt ljus, och stänger ute två tredjedelar av värmen. Men de två tredjedelarna gör att man utan besvär kan vistas i ett rum med söderläge och få ett härligt ljusinsläpp utan att det påverkar innetemperaturen.

Det finns två typer av solskyddsglas, dels genomfärgade rutor som absorberar värmen, och dels glas som är utrustat med en tunn film som i ställe reflekterar värmen och håller den på utsidan. Genomfärgade rutor är mer effektiva mot värme, men är å andra sidan lite mörkare i färgen. Med en film på glaset får du full transparens och ungefär 50% av värmen motas bort.

Solskyddsglas till flerfamiljshus

Det blir allt mer populärt att låta installera solskyddsglas i samband med fönsterrenoveringar. Om du kontaktar en bra fönsterfirma i Stockholm som erbjuder fönsterrenoveringar så kommer de att kunna hjälpa dig att hitta bra solskyddsglas som passar dig, och de kan även hjälpa dig att sätta in glaset i dina befintliga fönster, kanske i samband med en fönsterrenovering.

Om du är medlem i en bostadsrättsförening i Stockholm som har många fönster i söderläge kanske det skulle kunna vara intressant för hela föreningen? Ta upp frågan på ett möte, det finns säkert fler grannar som lider av att det blir för varmt om somrarna när solen ligger på. Genom att beställa solskyddsglas till flera lägenheter på en gång går det ofta att få ett betydligt bättre pris per fönster. Det finns också många bra fönsterfirmor i Stockholm som är vana att utföra fönsterrenoveringar åt bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. För en sådan firma är de tingen match att snabbt byta ut de vanliga rutorna mot solskyddsglas.

20 Aug 2019