Vad är bäst solskydd just för dig?

Vad är det för slags solskydd ud behöver? Den frågan är viktigast att ställa dig när du ska välja solskydd. Beroende på vad för slags fönster det är som du behöver solskyddet till, bör du välja solskydd. Har du ett fönster i östlig riktning, och får in morgonsol, kanske du behöver persienner som skyddar dig från en sol som kanske väcker dig tidigt på morgnarna.

Antagligen behöver du samma slags persienner om du har sovrummet i västlig riktning, vilket innebär att du har kvällssol som kanske hindrar dig från att somna om kvällarna. Är det däremot vardagsrummet som badar i kvällssol, behöver du knappast persienner i vardgsrumsfönstret, som skydd mot kvällssolen.

Då kanske det räcker med markiser eller jalusier, som visserligen skyddar mot kvällssolen men som är snygga att ha i ett vardagsrum. Här går vi igenom olika solskydd och på vilket sätt som de skyddar på bästa sätt.

Persienner

Persienner är oftast snyggast i sovrum och de är dessutom de lsags solskydd som skyddar på mest effektiva sätt för fönster. De flesta kanske tänker på persienner och associerar dem med ljusgrå och fula persinner som har funnits i alla fönster i flerfamiljshus byggda under 1950-60-talet. Numera finns det persienner i vackra färger och mönster, som inte alls är varken ljusgrå eller fula.

Jalusier

Även inom området jalusier finns så många snygga varianter, som till exempel jalusier som man monterar på ställningar längs fönster och gör att du kan skjuta dem så att de finns upptill eller nertill på fönster. Eller du kanske vill placera dem mitt på fönster? De finns i olika snygga färger och mönster och blir till snygga dekorationer i fönster. Du kan även få dem perforerade så at de bildar snyga mönster i vardagsrumsfönster. 

Markiser

Markiser är kanske de slags solskydd för fönster som vi mest förknippar just med solskydd. De är också de snyggaste solskydd som man kan montera i fönster. De ger nämligen vilket hus som helst en känsla av lyx. Markiser över fönster är ett sätt att förbättra fasaden. Snyggast är det om man väljer en snygg färg eller mönster på markiserna som blir en snygg färgklick som passar fasadens färger och byggmaterial.

Det finns även markiser, som passar bra till trädgården och som fungerar som ett slags kombinerat insybnsskydd och vindskydd, då markisen går längs marken och rullas ut som ett litet mini-staket och som fästes i en stolpe i marken. Då bildar markisen ett skydd mot vinden, om man till exempel vill sitta utomhus i lä en tidig vårdag och vill drick kaffet utomhus. Läs mer här om olika slags solskydd som du kan få tag i Sollentuna.

26 Nov 2018