Varför behöver vi solskydd?

I Sverige älskar vi att vara utomhus och vi åker gärna utomlands på solsemester. Men, baksidan av all utsättning för sol är större än vad vi kanske vill inse. Solbrännan är egentligen kroppens eget försvar mot UV-strålningen. UV-strålningen gör att hornlagret i huden blir tjockare och pigmentproduktionen ökar. Ökningen leder till att pigmentet blir mörkare och vi blir bruna.

Biverkningar av för mycket UV-strålning

Den vanligast förekommande biverkningen av för mycket direkt sol är att vi bränner oss. Huden blir röd, irriterad, ibland svullen och kliar. Det kan även göra rejält ont och det enda som hjälper är att stanna i skuggan. Huden blir bränd när den utsätts för mer UV-strålning än vad den hunnit bygga upp ett skydd mot. Det kan faktiskt skada vår arvsmassa. Vanligtvis kan huden läka själv, men om detta sker upprepade gånger så kan cellerna börja växa okontrollerat i kroppen. Dessutom så blir huden rynkig och åldras snabbare när den ständigt utsätts för stark UV-strålning.

Mer allvarliga konsekvenser av solen

Om du utsätter huden för stor solexponering under en lång tid så ökar riskerna för maligna och pre-maligna hudtumörer. Det kan vara bland annat vara malignt melanom. Det mer vardagliga namnet är hudcancer och är vanligast att få på bröstet, ryggen eller benen. De vanligaste symptomen är en helt ny brunsvart fläck som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan även se ut som ett födelsemärke som börjar se annorlunda ut. Därför är det viktigt att hålla koll på hur leverfläckar förändras.

Hur kan vi skydda oss?

Det bästa skyddet mot solens starka UV-strålar är att alltid vara försiktig och medveten om riskerna av att vistas för mycket i solen. Några enkla tips för att skydda dig mot solen:

  • Sitt i skuggan. Köp en markis eller ett parasoll. Det fungerar som solskydd och bidrar till härlig svalka på din uteplats.
  • Smörj alltid in dig med solkräm, gärna med hög solskyddsfaktor. Kom ihåg att smörja in dig flera gånger per dag.
  • Vänj huden långsamt vid solen så den hinner bygga upp sitt naturliga försvar.
  • Lyssna på kroppens varningssignaler. Börjar huden rodna och sticka så är det första tecknet på att du har bränt dig. Sätt dig i skuggan under en markis med någon svalkande dryck i handen en stund istället.
  • Ha inte tänket “Hellre bränd än blek”. Var rädd om din kropp!
  • Kokosolja och andra oljor ska inte vara på kroppen. Vissa säger att kokosolja fungerar som solskydd och att det innehåller solskyddsfaktor. Detta är en lögn! Du kommer garanterat att bränna dig och skada huden.
21 Jun 2017