Vilket balkongläge är bäst?

Dom flesta som bor i lägenhet nyttjar sin balkong flitigt under sommarhalvåret. Söder, norr, öster eller väster – Vilket balkongläge är bäst? 

För- och nackdelar med alla lägen

Smaken är som baken men visst är det trevligt att kunna njuta av dagens bästa soltimmar direkt från sin balkong? Eller tillhör du kanske en av dom som föredrar långa och svala dagar med en bok i handen? Det finns mycket att fundera på om man ska köpa en bostad utifrån vilket balkongläge den har. Alla väderstreck skiljer sig av naturliga skäl och samtliga har sina för- och nackdelar beroende på vad man själv gillar. 

Söderläge bra för värdet

En balkong med söderläge är att föredra för den som vill njuta av solen under dagens varmaste timmar. Bostäder som har just en balkong mot söder har också visat sig ha ett högre värde, och finns den informationen med i en försäljningsannons brukar det bli rusning till visningen av just dessa två anledningar. Det är alltså väldigt populärt och det är dessutom det enda alternativet för den som vill kunna njuta av en solglimt även på vintern. 

Gillar man att odla är det såklart också en fördel att kunna utnyttja solens stålar så mycket som möjligt, så för soldyrkaren och den med gröna fingrar kan ett balkongläge i söder vara bäst. 

Öst och väst också populärt 

Ett annat populärt balkongläge är sydväst. Här får man njuta av solen under eftermiddag och kväll vilket kan vara en fördel för den som inte är en morgonmänniska. Att se solen försvinna i horisonten på kvällen är en utsikt man verkligen kan njuta av, dag efter dag. 

Är man däremot en morgonmänniska som gillar att vara uppe i ottan kan en balkong mot väst vara att föredra. Här kan man se hur solen går upp på morgonen och kanske vill man njuta av morgonkaffet innan det värsta värmen slår till. Solen passerar lagom till lunch vilket är bra för den som vill vistas på sin balkong utan att det blir allt för varmt. 

Norrläge har sina fördelar 

Med en balkong i norrläge kan man skymta både solens uppgång och nedgång, något som inget annat väderstreck bjuder på. Däremot få man inget direkt solljus under dagen men det finns trots allt dom som föredrar det också. En balkong som vetter mot norr är dock enligt statistik det minst populära och minst efterfrågade alternativet. Det är heller inte direkt något som har en tendens att öka värdet på bostaden oavsett hur rymlig, ombonad och trevlig balkongen är. 

Smaken avgör 

Det är såklart svårt att säga vilket balkongläge som egentligen är bäst eftersom det beror på vad man föredrar. För någon är en norrvänd balkong det bästa tänkbara och för någon annan passar en i söderläge bättre. Enligt statistik och rent värdemässigt kan man dock se tydligt att balkonger i söderläge samt sydväst är dom allra mest populära. 

28 Nov 2019