Kan jag sola med åderbråck?
För vissa personer så blir solskydd mer än bara en ett effektivt sätt att stänga ute solen; det blir en absolut nödvändighet. För mycket sol är skadligt för oss alla och ingen mår bra av att vistas för länge ute i ett starkt solsken. Vi exponeras hela tiden för farliga UV-strålar och i takt med att vårt ozonlager blir svagare så blir också behovet av skydd mer påtagligt.
Har man exempelvis malignt melanom ska ska man undvika solen i den mån det är möjligt. Där blir kravet på ett bra solskydd i bostaden tydlig. Man vill kunna vara utomhus, men man vill inte exponeras för det direkta solskenet. Cancer är en sak, men frågan är om andra - mindre allvarliga - åkommor ska hanteras på samma sätt?
Som sagt. Ett direkt solljus är inte bra för någon, men om man ser till exempelvis ett åderbråck så finns det per se inga faror med att, så att säga, få lite färg på benen. Där är det snarare tvärtom för många drabbade som av fåfänga skäl söker dig till solen och utsätter sig för mer risker. Varför? Jo, för att en brunare hud gör ett åderbråck mindre framträdande och att man därför vill vara solbränd. Vi skulle säga att den lösningen är att leka med elden. Det är bättre att ta tag i problemen från grunden och göra sig av med det åderbråck som skapar problemet.
Boka tid för en åderbråcksbehandling
En av tre personer drabbas av åderbråck. Gemensamt mellan dessa är att åderbråcket kan skapa problem i form av skam. Man skäms över att ha på sig shorts eller kjol, man undviker badstranden och man vill ogärna visa sina ben. Solar man - ja, då gör man det hemma i trädgården. För andra så kan ett åderbråck skapa mer fysiska problem som kan innebära svullnad, nedsatt känsel, tyngdhetskänslor, eksem och lättblödningar.
Oavsett: man kan få hjälp och idag är det mer effektivt än någonsin att bli av med ett åderbråck. Det finns flera olika behandlingar och det finns metoder som bevisligen fungerar exceptionellt bra. En åderbråcksbehandling med laser och en kompletterande kirurgi med virknålsteknik är ett bra exempel på något som tar bort ett åderbråck och förhindrar uppkomsten av nya.
Varför gör då inte alla detta om det fungerar så pass bra - hur kan det komma sig att vissa, trots detta, går omkring med ett åderbråck som man skäms över? Det handlar till mångt och mycket om okunskap och pengar. En seglivad myt som finns är nämligen att ett åderbråck inte går att bli av med.
Sant är att du inte kan bli av med det på egen hand utan att du måste ta professionell hjälp. Du kan lindra, du kan förebygga och du kan hindra förekomsten av ett nytt åderbråck (genom att motionera, använda stödstrumpor och inte stå stilla i för ensidiga ställningar för länge) - men har du drabbats så är ditt åderbråck också fast; om du inte genomför en professionell åderbråcksbehandling. Som alltså kostar pengar. Runt 25-35.000 kronor får du vara beredd att betala.
Landstinget då? Ja, det kan vara så att ditt åderbråck kan bekostas av landstinget. Men, då krävs det mer än att det bara är vanprydande. Det finns en lista av symptom på åderbråck som bekostas av Landstinget, minst fyra av dessa ska uppfyllas för att du ska ha någon chans till finansiering: Upprepade ytliga proppar, bensår, spontana blödningar och hudförändringar. Om inte - ja, då får du bekosta behandlingen med egna medel. Det kan man tycka är väldigt orättvist sett till att problematiken drabbar så många.
Andra inlägg
- Med persienner sover du gott i Stockholm
- Det finns många snygga markiser i Ängelholm
- Oavsett väder är det skönt med markiser i Stockholm
- Mörkläggande lamellgardiner - inte bara funktionellt
- Skydd i fönstret mot sol och ljus
- Markiser för en behaglig måltid
- Sätta lock över ljusinsläppet
- Lagom är bäst, och det gäller även solen
- Glöm inte fönstren när du inreder ditt nya hem
- Hur mycket vind tål en markis?